M. Toronykőy Márta kifejtette, hogy ebben a tanévben is szeretnék a már régi, jól bevált programjaikat továbbra is megtartani, de ezek sora újjal is bővül. Útjára indították az óvodákban az Ovizsaru programot, amelybe 15 óvoda jelezte belépési szándékát. Bábfigurák segítségével készítik fel a nagycsoportosokat a biztonságos életre. Az iskolákban pedig az `Egymásért – lépésről lépésre` kiállítást eddig mintegy 10 ezren látták. Idén is szeretnék minél több általános és középiskolába eljuttatni. Természetesen a többi régi program is továbbél.

A tömegközlekedési járműveken szerdától egy biztonsági szpot hívja fel a figyelmet a veszélyekre és a legfontosabb telefonszámokra. Októbertől elindul egy drogprevenciós előadássorozat a főiskolások részére, míg szeptember 23-tól az egyetemistáknak indítanak egy szemináriumot a bűnmegelőzésről. Ebadta elnevezéssel indítják októberben a főkapitányság elektronikus hírlevelét, amely a polgármestereknek szóló Police Mail mintájára készül, és bűn- illetve baleset-megelőzési tanácsokat tartalmaz.

A Baleset-megelőzési Bizottság titkára felhívta rá a figyelmet, hogy ez nem lehet kampányfeladat, hiszen az év 365 napján ugyanúgy oda kell figyelni a gyerekekre. A rendőrség önmagában kevés, a szülők, a tanárok sokat segíthetnek. Emellett a társszervezetekre is számíthatnak, idén a Magyar Vöröskereszt és a Nemzeti Közlekedési Hatóság is csatlakozott a kezdeményezéseikhez.

A tanítás kezdetén és befejezésekor biztosítják a problémásabb területeken a közlekedést. Emellett az iskola előtt megálló járművekre is fokozottan figyelnek. A gyermekbalesetek egy speciális kategória, mivel ritkán okozzák ők a balesetet, inkább olyankor esik bajuk, amikor utasként vagy más módon kerülnek bele egy problémás szituációba. Vad Róbert rendőr százados hozzátette, hogy évek óta csökken Csongrád megyében a gyermekbalesetek száma: 2008-ban 88, 2009-ben 77 baleset történt. Magyarországon európai szinten elég jól állunk ezzel a számmal. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csökkenteni kell a figyelmet.

Megosztom!
|