A brit kormány termékenységi kutatóintézete (Human Fertility and Embriology Authority, HFEA) azt javasolja, hogy a spanyol rendszerhez hasonlóan, Angliában is fizessenek a petesejtdonoroknak 800 font (mintegy 275 ezer forint) körüli összeget, mert kevés a petesejt Nagy-Britanniában. Emiatt, illetve a mesterséges megtermékenyítések magas ára miatt egyre több angol nő keres külföldi meddőségi kezeléseket – írta múlt heti cikkében a Daily Mail című brit lap. Az újság három olyan célországot említett, amelynek klinikáit gyakran választják a britek, köztük Magyarországot. “Sok nő, aki nem tud természetes úton megfoganni, magyarországi, csehországi és szlovéniai klinikák szolgáltatásait veszi igénybe, ahol az orvosok, figyelmen kívül hagyva a kockázatokat, három vagy négy embriót is beültetnek, hogy növeljék a teherbe esés esélyét” – fogalmazott a lap.

Nick Spears, a HFEA szóvivője az [origo] kérdésére nem tudott adatokkal szolgálni arról, hogy hány brit nő választja a magyar klinikákat. “Ha egy nő elhatározza, hogy elutazik mesterséges megtermékenyítésre, arról mi nem szerzünk tudomást” – közölte. Spears szerint még becsléseik sincsenek, de az érezhető, hogy növekszik a külföldre utazók száma. Nem tudott segíteni a brit termékenységi társaság (British Fertility Society) sajtóirodája sem. Munkatársunkat egy orvos-kutatóhoz irányították, őt azonban két napon át nem tudtuk elérni.

Bár több olyan magyar cég is van, amely angol betegek számára szervez magyarországi fogászati, szemészeti kezeléseket, meddőségi kezelések megszervezését csak egy, két éve alakult cég vállalja. A cég – amelynek vezetője csak azzal a feltétellel nyilatkozott az [origo]-nak, ha névtelen maradhat – egy magyarországi magánklinikával dolgozik együtt, a nála érdeklődő, itteni kezelést vállaló betegeket oda irányítja. A magyarországi cég vezetője szerint erős túlzás, hogy Magyarország célország lenne, de az igaz, hogy egyre nagyobb az érdeklődés. Az angol nők tíz-tizenkét országba utaznak, főként Spanyolországba, Görögországba, Törökországba – mondta a cégvezető, aki szerint ezt alátámasztják a külföldi orvosi kezelésekkel foglalkozó, treatmentabroad.com nevű gyűjtőoldal korábbi kimutatásai.

Bár a cégvezető szerint eddig mindössze pár tucat nő – főként negyven év körüli, egyedülállók – választotta az általuk ajánlott magyarországi magánklinikát, ennek sokszorosa az érdeklődők száma. “Volt olyan hónap, hogy többen érdeklődtek Magyarországról, mint Törökországról” – tette hozzá. Szerinte a jelentkezők legnagyobb része azért nem választja végül Magyarországot, mert egy jelentős részüket eleve el kell utasítaniuk: itthon ugyanis nehéz petesejthez jutni. A hazai rendszerben a petesejtdonoroknak tilos fizetni, így petesejtet csupán adományozni lehet. Mivel ez kellemetlen beavatkozás, nagyon kevés a kórházakban elérhető petesejt, külföldiek gyakorlatilag nem tudnak hozzájutni – magyarázta.

Ugyanakkor Magyarország mellett szól, hogy maximum három, sikertelen próbálkozás után négy embrió ültethető vissza, szemben az Angliai kettővel, márpedig ez növeli a teherbe esés esélyét – igaz, az ikerterhességekét is. A különböző kezelések ára pedig a brit kezelések felébe kerül. Ehhez jön még az utazási költség, és annak költsége, hogy a páciensnek 10-14 napot Magyarországon kell töltenie – mondta. A brit The Times a HFEA egy közleményére hivatkozva azt írta, egy IVF-kezelés (in vitro fertilisation, mesterséges megtermékenyítés) magánorvosoknál mintegy 3500 fontba kerül, de az ehhez kapcsolódó gyógyszerek és más költségek árával együtt akár a 8000 fontot is elérheti. Magyarországon, a cég honlapja szerint 1400 fontba kerül az IVF, a járulékos költségek, vizsgálatok, gyógyszerek ára nélkül.

Forrás: origo