Az 1935-ben megépült templomban Szlezák László harangkészítő mester remekművei szólalnak meg minden nap meghatározott időpontokban. Az eddigi mozgatórendszer elavult és ez már az 1400 kilogrammos harangtest épségét fenyegette, ezért is vált egyre sürgetőbbé a felújítás.

– Gombos Miklós mestert, Szlezák Miklós unokáját kértük meg idén tavasszal, hogy vizsgálja meg a harangok és a rendszer minőségét. A szakember leírást készített, melyben megkérte a vezetőséget, hogy azonnali hatállyal állítsuk le a harangozást, és amint lehetséges újítsuk fel a rendszert – mondta el Kiss Zoltán, a templom gondnoka.

A munkálatok augusztus 20-ára el is készültek. A szakemberek 3 nap alatt építették be az új tartó- és mozgatórendszert.

– A legnagyobb gondot a tartórendszer behelyezése okozta, hiszen a 3 mázsás szerkezetet csörlőrendszeren keresztül kellett a toronyba emelni. A földön többen azon dolgoztunk, hogy kötelek segítségével irányítsuk a szerkezet mozgását és a templom falazatában ne okozzunk kárt mesélte a gondnok.

Az új mozgatórendszer elektronikusan vezérelt. Egyen mozgású villanymotor irányítja azt a drótkötelet, amely a harang mozgatószárához kapcsolódik. A működtetést egy vezérlőóra biztosítja, de manuális irányítással is könnyedén megszólaltatható a harang. Az építkezést nem csak a hívek és a hitközség, hanem az önkormányzat is támogatta.

– Az építkezés összköltsége két és fél millió forint, melyből Hódmezővásárhely Önkormányzata másfél millió forintot átvállalt, a fennmaradó összeget a gyülekezet és a hitközség adományozta tudtuk meg Kiss Zoltántól.

A felújítás még nem ért véget. A közeljövőben a vezetőség szeretné az új tartórendszereket lefestetni, és a harangok betontalapzatát is megújítani, hiszen több év alatt az időjárás teljesen tönkretette.forrás: hodmezovasarhely.hu