Kevesen tudják Sasvári Sándorról, hogy évekkel ezelőtt, a `70-es évek második felében hosszabb ideig élt Bács-Kiskun megyében.
Katona voltam Szabadszálláson emlékezik vissza erre az időszakra Sasvári. Eredetileg ugyan Tatára vonultam be, a zenészek közé. A cintányért bízták rám! Ekkor ugyanis még nem tudták, hogy egyik nővérem Olaszországon keresztül Kanadába disszidált. Viszont a három hónapos kiképzés alatt az elhárítás kiderítette, és elhelyeztek büntetésből Szabadszállásra.

Magyarán, büntetésből került Szabadszállásra.
Ott első lépcsős harckocsizó dandár volt. Töltőkezelő lettem. Ugrás a tankba, és adogatni kellett a 40 kilós lövegeket. Dörgött egy hatalmasat, egy hétig csöngött a fülem. Mentem a politikai tiszthez, hogy nem hallok semmit, ne tegyék ezt velem, zenész vagyok. Csinálok inkább a laktanyában egy nagyon jó kis zenekart, meg műsort, csak hagyjanak engem békén a tankkal. Jó, akkor legyen irányzó! mondta a tiszt.

Az viszont még mindig a tankban volt, csupán eggyel feljebb kerültem. Persze ugyanúgy hallottam a durranást, ott voltam egy méteren belül, még jobban csöngött a fülem. Megint mentem a politikai tiszthez. Mire ő azt mondta, hogy jól van Sasvári, akkor menjen kommendánsnak, de aztán tényleg csináljon nekünk egy jó zenekart, hogy tudjunk mulatni. Na, akkor én Megasztárt, meg Csillag születiket szerveztem a laktanyában, és jöttek a katonák, akiknek zenei képzettségük volt. Nagyon jó bandát sikerült összehoznom. Óriási repertoárral. Első alkalommal a tisztek nagy örömére reggelig húztuk a talp alá valót. Utána mindig kaptunk egy-két nap eltávozást.

Meddig volt Szabadszálláson?
Addig, amíg nem jelentkeztem a Honvédség Központi Művészegyüttesébe. A felvételire egy operaáriával készültem, a Traviatából tanultam meg Germont áriáját. Sikerült a felvételi, így a katonaidőm utolsó hat hónapját már Budapesten a művészegyüttesben töltöttem. Ez `operetthadsereg` volt, megnöveszthettem a hajam, nem kellett katona ruhában járni, otthon lakhattam.

Énekesként innen indult a karrierje?
Innen! Kerényi Miklós Gábor, aki most az Operettszínház igazgatója, rendezett akkoriban a Honvédség Központi Művészegyüttesében. Felkéretett az irodába, és mondta, hogy `Sasikám! Te tudsz gitározni, énekelni, te lennél a szólista ebben a zenekarban, és köréd rakjuk majd a szimfonikusokat, meg a nagy kórust`. Kövesdi Pista csodálatos dalokat írt nekem, és végigturnéztuk az ország összes laktanyáját. Innen datálódik gyakorlatilag a szóló énekesi karrierem. Az első rólam szóló újságcikk is ekkor született, amiben kiemelték Sasvári Sándort az `Aranysörényű fellegek` című műsorból.Forrás:baon