Elsősorban a parlagfű az, amely nagyon elterjedt, függetlenül attól, hogy évek óta a lakosságot is felszólítják arra, hogy írtsák ki ezt a fajta növényt. A parlagfű azonban, különösen a száraz és szeles időben, akár kilométerekre is képes elszórni a polleneket, ezért magas koncentrációban fordul elő a levegőben. Allergiás tüneteket még a csalánfélék is okozhatnak ebben az időszakban – mondta dr. Ördögh Béla.
A korai fázis reakciói az orr váladékozása, viszketés, szemkönnyezés, szájpad viszketés, a fül viszketése vagy tüsszögés, továbbá nagyon híg váladék képződése. A késői fázisban előtérbe kerül a nagyfokú orrdugulás, amely zavarhatja az éjszakai alvást, illetve a nappali normális tevékenységeket. Emellett a szemviszketés és a könnyezés azok, amelyek dominálnak az allergiás reakció időszakában. Kutatások igazolják, hogy a lakosság 15-20 százaléka allergiás Magyarországon. A kezeletlen allergiás tünetek később asztmás tünetekké mehetnek át, vagyis a légutak alsó szakaszát is érinthetik, ezért kiemelten fontos, hogy kellő mértékben, kellő hatásfokkal, és kellő időben kezeljék az allergiás, náthás beteget.
A szakorvos azt is elmondta, rengeteg fajta gyógyszer és módszer létezik ma már, amelyek lokálisan hatnak. Ilyen esetekben az orrnyálkahártya allergiás reakcióját spray-k használatával vagy szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazásával lehet megszüntetni. Azonban mindkét módszer korlátozott hatással rendelkezik. Vannak olyan esetek, amikor vagy nem éri el a várt hatást, vagy álmosító hatást produkál, vagy éppen csak mérsékli a tüneteket. Egy szegedi kutatócsoport kifejlesztette az úgynevezett fényterápia módszert. Ennek során meghatározott összetételű fénynyalábokkal úgymond besugarazzák az orr nyálkahártyáját, amely azokat a sejteket pusztítja el, amelyek az allergiás reakcióért felelősek. A fényterápia egy kiegészítő vagy önmagában is alkalmazható, orvosilag igazolt és tudományosan elfogadott hatékony gyógymód az allergia ellen – hangsúlyozta dr. Ördögh Béla.

Megosztom!
|