A téli kikötőben rendezett horgászversennyel kezdődött a nap, majd délelőtt 105 bogrács alatt lobbant fel a láng megötszörözve ezzel az öt évvel ezelőtti létszámot , hogy kezdetét vegye az V. Tisza-parti Szent István Népünnepély a Sárga szabad strandjánál a Maros-torokkal szemben. A rendezvényszervezők Juhász Gyula (KDNP) és Kohári Nándor (Fidesz) önkormányzati képviselők a nevezők részére bográcsonként 3 kiló halat ajánlottak fel. A zömében baktói, tápéi és petőfitelepi csapatok tagjai persze saját hozzávalókkal is bőven kiegészítették ezt, így az asztaltársaságokhoz mérten kisebb-nagyobb bográcsokban főtt a halászlé. A reggel hat órától megrendezett horgászverseny 80 indulójából a legeredményesebb halfogónak közel tíz kilónyit sikerült kipecáznia, így jutott a serpenyőkbe is hal, melyeket paprikás lisztben megforgatva, rántva vagy épp haltepertő formájában sütöttek ki. Kora délelőttre zsúfolásig megtelt a résztvevőkkel a terület, a nap folyamán több mint kétezren látogattak ki a rendezvényre.
`Nem a vetélkedés a fő cél, hanem az, hogy együtt legyünk, ismerkedjenek, barátkozzanak egymással a városrészek lakói, és családi-baráti körben tudjuk eltölteni az új kenyér és az államalapítás ünnepét` mondta el portálunknak Kohári Nándor.
A Szent István-napi áldást Perlaki György tápé-petőfitelepi plébános mondta el, majd megszentelte az újkenyeret. Ezt követően a társadalmi zsűri nekilátott a három asztalt teljesen megtöltő, felszámozott halászlevek végigkóstolásának.
`Nagyon sok a nevező, és rengeteg a jó halászlé. Van aki bajai hallével indult, a legtöbb viszont a hagyományos szegedi eljárással készült` szemlélte végig a versenyműveket Juhász Gyula. `Ezért is döntöttünk úgy hogy az Arany, Ezüst és Bronz Bogrács díj mellett több mint tíz különdíjjal is jutalmazzuk a szakácsokat, ezen kívül az összes résztvevő emléklapot is kap.
Az eseményen részt vett B. Nagy László országgyűlési képviselő, a Fidesz-KDNP szegedi polgármesterjelöltje is, aki az asztaltársaságokkal is megismerkedve kötetlen beszélgetés keretében bele is kóstolt a halételekbe.
Az Arany Bogrács díj átadójaként a polgármesterjelölt megköszönte a jelenlévőknek és a szervezőknek, hogy évről évre egyre nívósabb közösségi rendezvényükkel is hozzájárulnak Szent István királyunk ünnepléséhez.
`Az egyik legfontosabb kérdés az lesz októberben, hogy hogyan tudjuk megteremteni annak lehetőségét, hogy Szegeden ne csak jó legyen élni, hanem jól is éljenek az itteniek` hangsúlyozta beszédében B. Nagy László. Hozzátette: `Van kiút ebből a munkahely nélküli világból, de ehhez széles összefogás kell! Meg kell nyernünk ehhez a kormány és a nemzetközi környezet támogatását is. Nem csak az fontos, hogy tereket újítsunk fel, hanem az is, hogy ha a szegedieknek legyen végre munkájuk is, hiszen a macskakő nem ehető.` (Forrás: szegedma.hu)