Az orrnyálkahártya feladata a légutak felé tartó szennyeződések, kórokozók visszatartása. A károsodott orrnyálkahártya nem képes ennek a funkciójának maradéktalanul megfelelni, és ez fogékonyabbá tesz bizonyos betegségekre. Károsodást kiválthat idegentest okozta sérülés, helytelen személyi higiéniás szokások, veleszületett fokozott sérülékenység, idült fertőzések – és bizonyos orrcseppek, orrspray-k nem megfelelő használata.

A parlagfű egyetlen egyede 8 milliárd pollent is képes termelni, így virágzásának hetei melyek többé-kevésbé egybeesnek a légkört ugyancsak rengeteg pollennel megterhelő ürömfű virágba borulásával – a szénanáthások számára a folyamatos tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás időszakát jelentik, gyakran könnyezéssel és szemviszketéssel megtetézve. Ha először csap le ránk ez a megrázó, életminőségünket igencsak megrontó élmény, feltétlenül forduljunk orvoshoz, de számítsunk arra, hogy a biztos diagnózis felállításáig nagy valószínűséggel hosszan kell sorunkra várni. A tüneteket viszont addig is csillapítani kell.

Számos helyileg ható, recept nélkül is elérhető orrspray és szemcsepp áll rendelkezésre – akár ilyen átmeneti megoldásként, akár pedig a már ismert, bizonyított allergiás nátha kizárólagos vagy kombinált terápiájára.
A készítmény kiválasztásánál azonban körültekintőnek kell lenni. Amire különösen ügyeljünk: ha a szer érösszehúzó hatóanyagot tartalmaz (ilyen található a téli megfázásos időszakban gyakran használt orrcseppekben és orrspray-kben), csak nagyon rövid ideig alkalmazzuk, mert a betegtájékoztatóban megengedett 3-5-14 naptól eltérő, hosszabb használat tönkreteheti az orrnyálkahártyát, és állandó, igen nehezen kezelhető orrfolyást, esetleg maradandó bajokat, pl. a szaglás képességének elvesztését idézheti elő. forrás és teljes cikk: baon.hu