Már ott díszeleg a cipókból összeállított óriás kenyérkosát, megtöltve finom magyar pékáruval. Sokan ott pózolnak, szeretnék megörökíteni magukat mellette. Augusztus 20-án reggel, a hivatalos megnyitón Benkő Ferenc vezérigazgató elmondta, idén 7 ország 22 kiállítója kínálja portékáját.

Dr. Dancsó József orosházi alpolgármester arra emlékeztetett, a népi gasztronómia hagyományainak a megőrzésére vállalkozott a város, amikor megfogalmazta városmarketingjét. Felidézte a múltat, a Gémes-féle kenyéret, ami a monarchia idején 57 városába jutott el, a híresen jó orosházi kenyeret még Párizsban is ismerték. Ezt a hagyományt ápolja és élteti tovább Orosháza a Magyar Pékszövetséggel együtt.

Varga László, a pékszövetség elnöke a megnyitón hangsúlyozta, oka van annak, hogy árat kénytelenek emelni a pékek, de nem a profitéhség hajtja őket, hanem a fennmaradásért való küzdelem. Az alapanyagárak drasztikus emelkedése miatt kénytelenek ők is lépni. A szövetség védjegyet kíván tagjai termékeire tenni szeptembertől, hogy ezzel is garanciát biztosítson a legjobb magyar pékáruk minőségére, középkategóriás árára.

A közönségprogramok ezreket vonzanak Gyopárosra, a déli órákban a Dupla Kávé együttes csalja a színpad elé a fürdővendégeket. A nap erénye, hogy egyetlen zenei fellépő se CD-t hozott magával, mindenki élő koncertet ad Gyopároson.forrás: beol.hu