Kondoroson ma megnyitották a X. Betyár Napok háromnapos rendezvénysorozatát. A hagyományokhoz híven a megnyitó előtt Dankó Béla polgármester ezúttal is elismeréseket, kitüntető címeket adott át. A díszpolgári címet ebben az évben Oszter Sándor, Jászai Mari-díjas, érdemes művész kapta, aki hosszú évek óta őrzi, ápolja és népszerűsíti a kondorosi betyárhagyományokat. Mint ismeretes, Oszter Sándor személyesítette meg Rózsa Sándort a 70-es években készült filmsorozatban. A művész az utóbbi években minden alkalommal eljött a betyár napokra.

A díj átvétele után elmondta: bízik abban, hogy a jövőben még jobban rászolgál erre a megtisztelő címre. Elárulta azt is, hogy a Rózsa Sándorról szóló filmsorozatban használt különböző relikviák egy részét Kondorosnak kívánja ajándékozni. A köszönet szavai mellett némi humort is fűszerezett mondanivalójába: mint mondta, meggyőződött arról, hogy a kondorosi tehenek jól tejelnek. A művész ugyanis nyugdíjas éveiben gazdálkodással is foglalkozik, s gazdaságában egy Kondorosról származó tehén is van.

A Kondorosért Emlékérmet idén ketten kapták meg. A Széchenyi István Lótenyésztési Egyesületnek odaítélt emlékérmet Perei László, az egyesület elnöke vette át. A másik díjazott Pély György, aki több kondorosi civil szervezetben is hosszú ideje aktívan tevékenykedik. A X. Betyár Napok rendezvénysorozata folytatódik. Ma délután több kiállítást is megnyitottak, este hét órától Oszter Sándor várja közönségtalálkozóra az érdeklődőket, nyolc órától pedig Ruzsa Magdi ad koncertet. Pénteken és szombaton egész nap is színes, változatos programok várják az érdeklődőket.forrás: beol.hu