Legutóbb 1905-ben – tehát 105 éve – került le a dóm tornyáról a királyi dísz, amely azt jelképezi, hogy koronázó templomról van szó. A felújítás után a korona másolata a dómban lesz kiállítva – a nagyközönség is megtekintheti -, majd visszakerül az eredeti helyére.

A korona rézlemezből készült, 164 centiméter magas és mintegy 150 kilogramm súlyú. Egy évszázada Wienstabl Móric helyi aranyműves műhelyében aranyozták be. A felújítás után akkor is kiállították a székesegyházban.

Pozsony egyik meghatározó történelmi épületét, a Duna partján álló Szent Márton-székesegyházat július óta tatarozzák. Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap nemrégiben azt írta, hogy a szakértők szerint a tüzetes állagfelmérés után derül csak ki, milyen mértékű tatarozásra és felújításra lesz szükség. Az újság úgy tudja, hogy homlokzaton és a torony borításán is elvégeznek néhány kisebb javítást.

“Megvizsgálják a padlástér és a torony alatti terület állapotát is, ezután kezdődik a helyreállítás. Egyelőre nem világos, pontosan mennyibe fog kerülni, az viszont biztos, hogy hét hónapon belül el kell végezni a munkálatokat” – szögezte le Halko.

1563 és 1830 között a pozsonyi dóm volt a magyar uralkodók koronázási temploma. Mai formáját 1877-ben nyerte el, helyén eredetileg román stílusú templom állt. Templomhajóját 1452-ben szentelték fel, majd a XV-XVIII. században további mellékhajókkal bővítették. Átfogó felújítási munkálatokat utoljára mintegy fél évszázaddal ezelőtt végeztek az épületen.

A Szent Márton-székesegyház padlásáról került elő a XII. század derekán keletkezett Pray-kódex, amely egyebek közt a legrégibb összefüggő magyar szövegemléket, a Halotti beszédet is magában foglalta. (Forrás: inforadio.hu)