– Hálapénzt kellemetlen elfogadni. Míg más szakmák képviselői (jogászok, banki alkalmazottak, BKV-alkalmazottak) emelt fővel felveszik az orvosok fizetését többszörösen meghaladó bérüket, addig az egészségügyben a közalkalmazotti bértábla szerinti minimum és az értelmiségi színvonalhoz szükséges pénz közötti különbözethez csak a betegek jótékonysága által, szégyenkezve lehet hozzájutni vallja egy orvos a Szinapszis Kft. témában készített felmérésében.

Az eredményből kiderül, az orvosok 43 százaléka megalázónak tartja a hálapénzt, közel kétharmaduk (57 százalék) szerint azonban az nélkülözhetetlen az alacsony bérek miatt. 6 százalékuk úgy fogalmaz, hogy az állam a betegekkel pótoltatja az orvosok fizetését. További problémaként élik meg az orvosok, hogy a paraszolvencia gátolja az egészségügyi rendszer normális működését, torzítja az orvostársadalomról alkotott véleményt illetve az orvos-beteg kapcsolatot.
Ám nem mindegyiket, ugyanis az orvosok 10 százaléka soha nem fogad el pénzt a betegtől és akik igen, azok nagy része sem mindenkitől (ez főként a páciens szociális helyzetétől és a betegség jellegétől függ).

Hogy mennyit adunk, arra nem tért ki a kérdőív, de az egyértelmű, hogy kevesebben, és kevesebbet, mint az elmúlt években. És hogy miért tesszük?
Az érintettek harmada szerint a betegek valóban hálájukat fejezik ki így, míg 10-ből 3 orvos szerint általános az a gondolkodás, hogy pénzzel bárhol előnyt lehet szerezni. 20 százalék így válaszolt: a betegek nem bíznak abban, hogy egyébként megfelelő szintű ellátásban, figyelemben részesülnének, és ezt pénzzel próbálják `kiharcolni`.

A probléma megoldására az orvosok akár több alternatívát is elképzelhetőnek tartanak. Az első és legfontosabb eszköz szerintük a hivatalos bérek emelése lenne, ezt 10-ből 9 orvos megemlíti. Minden második doktor a többszintű biztosítási rendszer bevezetésében látna megoldást, vagyis egy olyan rendszerben, amelyben a páciens a TB járulék ellenében alapszintű ellátást vehetne igénybe, míg az emelt szintű ellátásért mint ahogyan más szolgáltatási területeken ez egyébként is bevett gyakorlat meghatározott plusz összeget fizetne.

A válaszadó orvosok főként szakorvosok – egynegyede a kórházak finanszírozásában, az ahhoz kapcsolódó beruházásokban, fejlesztésekben látna megoldást, míg 15 százalékuk (a háziorvosok közel 30 százaléka (!)) a vizitdíj újbóli bevezetésétől remélné a helyzet javulását. Arra, hogy a hálapénz váljon hivatalos, adózott bevétellé, csak néhányan szavaztak.

Forrás: Nana