A szakértők szerint egy újfajta a korábbiaknál kifinomultabb módszert használó vírus körülbelül 675 000 fontot (202,5 millió forint) emelt le `egy nagy angol pénzintézet` háromezer online vásárlójának bankszámlájáról, és a támadások tovább folytatódnak. Az M86 Security Labs online biztonsági cég nyilvánosságra hozta, hogy az online vásárlók gépeit böngészés közben olyan trójai vírus támadta meg, amelyet a hagyományos vírusirtók nem ismernek fel. A Zeus v3 néven ismert trójai vírus kimásolja a megtámadott vásárló online banki adatait védő jelszavát és felhasználónevét, majd a bankszámláján lévő pénzösszeget átutalja egy másik bankszámlára. Ezek után a vírus a bankszámla-egyenlegről hamis képernyőt generál az áldozat számára, hogy ne látsszon a pénz eltűnése a bankszámláról.

`A technikai kifinomultság új szintje`

Az M86 cég képviselője elmagyarázta, hogy a vírus azért hatékony, mert nem pornó és szerencsejáték honlapok, hanem legálisan működő angol weboldalak meglátogatásakor fertőz. A Kaliforniában és Angliában működő biztonsági cég úgy leplezte le a csalást, hogy behatolt a bűnözők Kelet-Európából működtetett parancsszerverére, és megtalálta a pénzösszegek átutalásának listáját. A társaság szóvivője elmondta, hogy a bűnözők módosították az internetes csalók körében népszerű Zeus trójai vírust, és ezzel az online hackelést a `technikai kifinomultság új szintjére emelték`.

`A kutatás szerint ezek a kiberbűnözők az új Zeus v3 trójai vírust a megtámadott számítógép programhibáit kihasználó szoftverekkel kombinálják, hogy kijátszhassák az antivírus rendszereket, miközben kirabolják a bankszámlákat` számolt be felfedezéseiről a biztonsági cég. `Ez a technikai kifinomultság új szintjét és a kiberbűnözés folytatódásának trendjét jelenti` olvasható a cég tanulmányában. `Az M86 Security Labs két évvel ezelőtt azonosította be a Zeus vírust, amely az egyik legnépszerűbb a kiberbűnözők által használt trójai vírusok között. Ma a legújabb változat, a Zeus v3 már nem csak adatokat gyűjt, hanem illegális online banki tranzakciókat is végez` hívja fel a figyelmet írásában a cég.

Célkeresztben a leggyengébb láncszemek

Az érintett pénzintézet nevét az M86 nem hozta nyilvánosságra, az ismert bankok pedig nem voltak hajlandók nyilatkozni. Tavaly az angol Financial Fraud Action UK pénzügyi csalásokat leleplező akciócsoport adatai szerint 59,7 millió font (kb. 18 milliárd forint) volt az online banki csalások összege. A bankipari testület egy szóvivője szerint `semmi új` nincs abban, hogy valaki rosszindulatú szoftverek és trójai vírusok alkalmazásával pénzt lop.

`A bankok számítógépes rendszerét nehéz megtámadni ezért a leggyengébb láncszemeket az online vásárlókat keresik a bűnözők` világított rá a szóvivő. `Abban reménykednek, hogy az online vásárlók nem elég körültekintőek. Már évek óta figyeljük a jelenséget és folyamatosan felhívjuk az emberek figyelmét, hogy megfelelő védelmi rendszerek telepítésével próbálják csökkenteni annak kockázatát, hogy internetes csalás áldozatává váljanak` nyilatkozta a Sky News-nak a testület szóvivője.

Forrás: atv.hu