Több helyszínen, időnként párhuzamosan zajlanak az idei ünnep alkalmával a programok mondta el a Rádió 7 Kisteleki Magazinjában Horváth Zoltán programszervező. Kifejtette: az Aratóünnep és Búcsú ünnepségsorozata augusztus 20-án, pénteken ünnepi szentmisével kezdődik kilenc órakor, melyet a felújított Szent István Templomban Dr. Kiss-Rigó László Szeged-csanádi Megyéspüspök celebrál. A lovas fogatok felvonulása után a Szent István téren Nagy Sándor, Kistelek polgármestere mond ünnepi köszöntőt, az ünnepi műsorban a Harmónia énekegyüttes szerepel, a kenyérszentelés során Vadkerti Imre (A “Társulat” tagja) részleteket ad elő az “István a király” rockoperából mondta.

A párhuzamosság elve már reggeltől jelen lesz, a sportot kedvelőknek kedveznek a sportpályán zajló programok: Felnőtt Férfi Focikupa és focimeccsek zajlanak, délután pedig telefonhajító verseny lesz, amit szanálásra ítélt készülékekkel többféle kategóriában szerveznek.

Az ünnepi menet délben a város központjából a Városligetig tart, majd fellép a Citerabarátok Egyesülete és a Pávakör, valamint a Szentesi Citerazenekar. A Fúvózenekarok és Mazsorett Csoportok Fesztiválja is tradícionális programnak számít, de visszatérő vendég a Kiskunhuszár Egyesület is, illetve lesz csikós bemutató, fogathajtó verseny. Az előadások között lesz varionett-báb- és színielőadás, fellép az Üllési Fonó Néptáncegyüttes és a Rézhúros Banda, majd pedig Komár László. Az estet retro party zárja, amíg az idő és a hangulat kitart.

Ágó Rita programszervező egy az ünnephez kapcsolódó másik eseményre hívta fel a figyelmet: egy képzőművészeti pályázatot hirdettek a gyerekek körében. A Gólyatöcs őshonos Kistelek környéki tavakon, és erről a kistermetű költöző madárról kellett minél több információt megszerezni, és beszámolni róla. A legjobb öt csapat egy-egy gipszmadarat kapott, amit minél szebbre kellett kifesteni. Ezeket a gipszfigurákat kiállítják huszadikán a múzeumban, és az ott elhelyezett urnába szavazni lehet a legszebbnek ítéltre. A verseny eredményhirdetése augusztus 31-én, az iskolai évnyitó alkalmával lesz. A győztes csapat budapesti állatkerti belépőt kap, de a szavazók között is gazdára talál néhány nyeremény.

Horváth Petra projektmenedzser a műsorban kiemelte, hogy a Szent István tér, és a Tóbiás Klára által bronzból öntött Szent István lovas szobor, a felújított templom ünnepélyes átadásával körülbelül feléhez érkezik a városközpont rehabilitációs projekt. Ez egy mérföldkőnek is mondható, ez után hamarosan elkezdődik a mintegy 160 parkoló helyének kijelölése, a könyvtár tetőszerkezetének és homlokzatának felújítása.