A hajó a katasztrófa századik évfordulóján, 2012. április 14-én jut el arra a helyre, ahol a Titanic elsüllyedt. A Balmoral tengerjáró, amely az “elsüllyeszthetetlennek” tartott utasszállító pontos útvonalát követi, 2012. április 12-én indul az Anglia déli partjainál található Southamptonból, majd kiköt az észak-franciaországi Cherbourg-ban és a dél-írországi Cobhban közölte az expedíciót szervező Miles Morgan Travel brit utazásszervező cég.
A Balmoral ezután az Atlanti-óceán északi részében halad tovább, és 2012. április 15-re virradó éjszaka éri el azt a helyet, ahol a Titanic nekiütközött egy jéghegynek, és 1500 utasával hullámsírba süllyedt. Az áldozatokról külön szertartáson emlékeznek meg pontosan a hajóroncs felett, amely 8 kilométeres mélységben nyugszik a tengerfenéken. A hajó ezután folytatja útját New Yorkba.

Az utasok között az áldozatok és túlélők több hozzátartozója van, közöttük Jane Allen. “Azért foglaltunk helyet, hogy megemlékezzünk rokonunkról, Thomas Pearsről, aki a Titanicon halt meg. Az özvegye túlélte” mondta.

Philip Littlejohn, a hajótörést túlélő Alexander James Littlejohn unokája, szintén részt vesz az utazáson. “A nagyapám biztosan büszke lenne rá, hogy a történetében a Balmoral utasai is osztoznak. Nagyon megható lesz a roncs felett állni, ahová 2001-ben lemerültem, és amelyet a nagyapám a 13. számú mentőcsónakon hagyott el”- írta a férfi az utazásszervező cég honlapján.
Forrás: MTI