Ám egyes szakértők nem vetik el azt sem, hogy a legtöbb nagyvállalat is mélyebben nyúljon a zsebébe. Az Európai Unió ugyanis hallani sem akar arról, hogy a magyar költségvetési hiány 3 százaléknál magasabb legyen jövőre, vagyis további 150-180 milliárd forintot kell megtakarítani. Az egyik elképzelés szerint az energiacégek 8 százalékos különadóját a kormány 10-re emelné, s kivetné a távközlési szektorra is. A bevétel azonban a szükséges összeg alig negyedét fedezné: 40-45 milliárd forint lenne. Jelentős bevételt hozna, ha az adót a 250 főnél többet foglalkoztató cégekre róná ki a kormány, ezek eredménye ugyanis idén 1800-2000 milliárd forint lehet.

Kérdés, hogy a multiadót ki fizetné valójában. Hiszen a szakértők szerint a banki különadó egy részét a pénzintézetek mindenképpen tovább fogják hárítani, vagyis az ostor a lakosságon is csattan.

Idővel az energiacégek is emelni fogják az áraikat, ha a kormány különadókkal sújtja őket mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője. A nagy cégeket ugyanis nem érdekli, hogy az államnak miért van szüksége a pénzükre, egyszerűen nem engedik meg, hogy jelentősen csökkenjen a profitjuk. A közgazdász szerint azonban nem árt multi és multi között különbséget tenni, ha különadóról van szó.

A távközlési és az energetikai cégek nagyrészt a magyar piacról élnek, tőlük valóban könnyű adót besöpörni, mert nem hagyják itt az országot magyarázta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Viszont például az autógyárak nagyrészt külföldre termelnek; bármikor megtehetik, hogy továbbállnak, és akkor még a dolgozókat is elküldik.

Más szakértők szerint viszont a multik adózását kell szigorúbban ellenőrizni. Vadász Iván adószakértő szerint számtalan módja van, hogy a cégek `optimalizálják” adójukat, amelyek köztük kevésbé törvényesek is. Ilyen például, hogy a multi jóval a valós ár felett rendel a saját külföldi vállalatától alapanyagot vagy félkész terméket. Így a haszon papíron nem idehaza, hanem a szállító országban képződik, ahol jóval kedvezőbbek az adózási feltételek.

Egyes becslések szerint ezzel a módszerrel több százmilliárdnyi adózatlan forint távozik az országból, vagyis sok tízmilliárdos bevételtől esik el az állam.

(Forrás: blikk.hu)