Schmitt Pál köztársasági elnök megismételte: személyes és rendszeres kapcsolatot kíván fenntartani a kormánnyal, az ellenzéki pártokkal és a frakcióvezetőkkel. A Népszabadságnak adott interjújában az államfő kiemelte: tervei szerint ellátogat majd egyebek között az Alkotmánybíróságra és a Legfelsőbb Bíróságra is.

Azzal kapcsolatban, hogy miért ment el szerdán a kormányülésre, úgy válaszolt: “fontosnak tartom, hogy az ország felemelkedését közösen segítsük elő és ehhez elengedhetetlen a konzultáció és a párbeszéd”. Mint mondta, ezért élt a meghívással, és találkozott a kormányfővel, valamint a miniszterekkel. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor tett-e olyan utalást, hogy a ciklus közepén felváltja őt az elnöki tisztségében, Schmitt Pál úgy válaszolt: a köztársasági elnök megbízatása Magyarországon öt évre szól, és ő erre kapott felkérést. Megemlítette azt is, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalban kihelyezik a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát.

Az államfő arra az utalásra, hogy sokak szerint “Orbán Viktor embere”, hiszen a miniszterelnök jelölte köztársasági elnöknek, azt felelte: ez egy kicsit hosszabb folyamat annál, hogy egy emberhez köthesse magát. Hozzátette: az államfőt a parlament választja, az Országgyűlés összetétele pedig mindig a nép közvetlen akaratát tükrözi. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzó pártszövetség a választóktól kapott ilyen nagyarányú felhatalmazást. Schmitt Pál arról is beszélt: az Országgyűlés 386 képviselője a nép szuverén hatalmát testesíti meg, közöttük vannak kormánypártiak és ellenzékiek. Utóbbiak kell, hogy betöltsék az ellensúly szerepét, és bár jelenleg csekély felhatalmazással bírnak, a hangjukat hallathatják, módosító-indítványokat terjeszthetnek elő, a választásokon pedig artikulálhatják a véleményüket – tette hozzá.

Az államfő kiemelte: sorra kívánja járni a szomszédos országokat és az ott élő határon túli magyarságot. Mint mondta, reményei szerint a következő hónapokban eleget tud tenni a szlovák államfő meghívásának is, és tárgyalásaikon megtalálják a közös hangot a vitás kérdésekben.

Közölte: szeptember 10-én a Szentatya magánkihallgatáson fogadja, ahol áldását fog kérni a magyar emberekre és az államfői munkájára.forrás: mr1.hu