A jelenlegi ciklus utolsó városi közgyűlését tartják pénteken délelőtt a városházán, melyen beszámoló hangzik el az elmúlt négy esztendő fejlesztéseiről, továbbá Szeged vagyoni és pénzügyi helyzetéről is. Kedden Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) és Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármesterek ismertették a fontosabb adatokat.
A megítélt uniós források tekintetében a főváros után Szeged következik, 220,2 milliárd forinttal, messze megelőzve a többi megyei jogú várost, így egy helyi lakosra 1,3 millió forintnyi uniós forrás jut az elmúlt négy esztendőt vizsgálva közölte Nagy Sándor sajtótájékoztatóján. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy ezek az adatok a város egészét tartalmazzák, így szerepel benne például az egyetemnek, illetve gazdasági társaságoknak megítélt EU-s pénz is.
A fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy összehangolt fejlesztési koncepció áll ezek mögött, melyeket a közgyűlés is elfogadott, vagyis a Hosszútávú Városfejlesztési Koncepció, a Biopolisz Program, illetve az Integrált városfejlesztési Stratégia tartalmazza Szeged fejlesztési irányait.
Az egyik legnagyobb mintegy 30 milliárdos a villamosprojekt, de ezen kívül is zajlott számos közlekedésfejlesztési- és turisztikai program, szintén több milliárd forint értékben. A városrehabilitációs programok gazdaságot élénkítő hatását is kiemelte Nagy Sándor, utalva a Mars téri beruházásra, mely az alpolgármester szerint a helyi termelők piacra jutását is segíti.
Az uniós forrásokon túl hazaiakat is felhasználtak, abból újultak meg iskolák, a Reök-palota és az Ifjúsági Ház például.A Szeviép Zrt. ellen a felszámolás keretében lehet a követeléseket érvényesíteni. Mint ismeretes, a város 740 millió forint kötbér akar behajtani a cégen a villamosprojekt késedelmes kivitelezése miatt. Szentgyörgyi Pál elmondta, hogy jelenleg azt vizsgálja az ügyvéd, hogy amennyiben a Szeviép kiesik a kivitelezést végző konzorciumból, akkor miként tudják érvényesíteni igényüket. `A felszámoló kezeli majd ezt a követelést és próbálja a meglévő vagyon ismeretében kielégíteni, de ebben nem nagyon reménykedünk` mondta el az alpolgármester. Mivel ez nem egy biztosított követelés, így várhatóan a Szeviépre eső részt nem kapja meg a város. A konzorciumok tagjai ugyanakkor egyetemleges felelősséget vállalnak egymásért, így azt is meg fogják vizsgálni, hogy ez miként érvényesíthető kötbérigény esetében. Ezek azonban hosszú eljárások, mint Szentgyörgyi Pál elmondta, volt már ilyen pere a városnak a Radnóti Gimnázium ügyében, akkor két és fél évig tartott a procedúra.forrás és teljes cikk: szegedma.hu