Gyors és határozott szervezet-átalakítást tervez Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. Az új médiahatóság vezetője szerdai sajtótájékoztatóján ugyanakkor elmondta: az idei év átmeneti, mivel az Országgyűlés ősszel választja meg az Országos Rádió és Televízió Testület utódjának is tekinthető médiatanács tagjait. A parlament várhatóan szeptemberben dönt a médiaalkotmánynak nevezett keretszabályokról, majd még az ősszel megkezdődhet a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény tárgyalása, a szabályozás pedig ennek elfogadásával válik teljessé – közölte Szalai Annamária.

A közmédiumok megőrzik szakmai önállóságukat, a nonprofit részvénytársaságok vezérigazgatóit ősszel nevezik ki – közölte. Szalai Annamária elmondta: a közmédiumok vezetőinek kinevezése előtt az Országgyűlésnek meg kell választania a médiatanács tagjait, és fel kell állnia a három kormánypárti, három ellenzéki és a médiatanács delegálta két tagból álló Közszolgálati Közalapítványnak. A vezérigazgatók személyéről – a médiatanács javaslatára – ez a kuratórium a dönt.

Szalai Annamária kijelentette, hogy az Országos Rádió- és Televízió Testületénél kiszámíthatóbb munkát végző, a “csip-csup ügyek” helyett fontos, stratégiai döntésekkel foglalkozó médiatanácsot szeretne, amelynek tevékenységét a piaci szereplők nem tudják befolyásolni. Szalai Annamária kifejtette: kiváló szakemberekkel dolgozó, emberközpontú médiahatóságot szeretne vezetni. Aláhúzta: a médiahatóság feladata a közösség érdekeinek védelme, és munkáját is ez a szándék fogja meghatározni.

Az új hatóság elnöke szerint “jól követhető, szervezett mozgás” következményeként kifogásolják egyes nemzetközi szervezetek az új magyarországi médiaszabályozást, ezért érte azt számos alaptalan vád. Hozzátette: az offenzívát sértett, a változásokkal elégedetlen emberek szervezik külföldön. Szalai Annamária arra is kitért, hogy a szabályozásnak nincs olyan eleme, amely centralizálná a hatalmat, a médiahatóság elnökét pedig számos európai országban a miniszterelnök vagy a szakminiszter nevezi ki. Azzal kapcsolatban, hogy a médiát és a hírközlést szabályozó, kedden kihirdetett törvénycsomag miatt mindhárom ellenzéki párt az Alkotmánybírósághoz fordult, azt mondta: a testület döntését kellő tisztelettel veszi majd tudomásul.

Szalai Annamáriát szerdai hatállyal nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Országos Rádió és Televízió Testület összevonásával megalakuló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére. Megbízatása kilenc évre szól. A sajtótájékoztatón bemutatkozott Mátrai Gábor, az új médiahatóság hírközlésért felelős elnökhelyettese is.

Leghamarabb az ősz végén határozhat az Alkotmánybíróság a három ellenzéki párt a médiacsomagot érintő beadványairól – tudta meg az MR1-Kossuth Rádió a testület sajtófőnökétől. Az Ab nyári szünet utáni első ülésének napirendje már egy hónappal ezelőtt összeállt. Miután csak az államfő, az OVB és a bírák kéréseit tárgyalja soron kívül az Alkotmánybíróság, ezért az MSZP, a Jobbik és az LMP várhatóan egy héten belül megérkező beadványa augusztus 30-án semmiképpen sem kerülhet sorra.

A sajtószabadság alapelvének volt eddig tekinthető, hogy a magyar médiaszabályozás minden gyengesége ellenére követte azt az elvet, hogy a közszolgálati média eddig független volt a kormánytól és a politikai pártoktól – mondta a Krónikának az MSZP alelnöke. Kovács László szerint most megszűnik a paritásos szabályozás és a civil ellenőrzés. `Ez ellentmond a sajtószabadság elvének, ellentmond az európai uniós gyakorlatnak. Tovább csökkenti a médiumok önállóságát, függetlenségét a vagyonuk egy részének államosítása és az, hogy a médiatanács lényegében teljhatalmat kap` mondta a szocialista politikus.

A Jobbik alelnöke azt nyilatkozta az MR1-Kossuth Rádiónak, hogy az új médiaszabályozás szignálásánál az államfő legalább a látszatra adhatott volna. Novák Előd úgy vélte, Schmitt Pál pártcélokat szolgál.

Karácsony Gergely, az LMP parlamenti frakvióvezető-helyettese pedig úgy fogalmazott, hogy veszélybe kerülhet a közszolgálati rádiózás és televíziózás. `Ez a médiairányítási rendszer gyakorlatilag a mindenkori kormány szócsövévé teheti a közszolgálati médiumokat` mondta az ellenzéki képviselő.Forrás:MR1