S hogy miért esett a befektetők választása a Dél-Alföldre?
— Az országos átlaghoz képest a napfényes órák száma igen magas városunkban és a környéken, ezért épülhet szolárpark a város határában — mondta Németh Béla.

— Amikor megkeresték az önkormányzatot a cég képviselői és kértek bennünket szándéknyilatkozat tételére, ezt mi is hasznosnak véltük. A napkorona-bajnokságon való szereplésünkkel hívtuk fel magunkra a figyelmet. Az első napkollektoros rendszert 2001-ben alakították ki a város kezelésében üzemeltetett szociális otthonban.

A polgármester hangsúlyozta, a naperőmű létesítése is igazodik a város megújuló energiáinak hasznosításáról szóló koncepcióhoz. Ráadásul gazdaságélénkítő szerepe is lesz.

Az Orosháza külterületén végzett szolár-energetikai vizsgálat során már az 1,5—2 hektáros helyszínt is behatárolták a naperőműpark telepítésére. Ott jelenleg mezőgazdasági művelés zajlik, melyet a naperőmű működése nem szüntet meg, csak területében korlátozza. Egy gazdaságosan működő naperőmű létesítéséhez átlagosan legalább 1200 kWh/m2 napsugárzás szükséges. Orosháza ennek a feltételnek megfelel, mert a kiválasztott helyszínen ez az érték várhatóan meghaladja az 1300 kWh/m2 határt.

A napenergia tiszta energiaforrás, amit károsanyag-kibocsátás nélkül lehet alkalmazni. A technológia magyarországi elterjesztésében szeretne a fővárosi cég úttörőszerepet vállalni a várossal karöltve. Forrás:beol