Az első, és egyben legfontosabb feladatunk, hogy a kisállat terráriumát vagy ketrecét teljesen árnyékos helyre tegyük. Próbáljunk valamilyen kisebb zugot kiválasztani számukra a lakásban, de azért valamennyire fény is érje őket. Vadászgörényeknél például a ketrecük mellé állíthatunk egy kisebb méretű ventilátort is, de arra ügyeljünk, hogy a forgószél ne közvetlenül a göriket érje, mert attól meg esetleg megfázhatnak. Sok állatnál megoldás lehet az is, hogyha egy hideg vizes rongyot teszünk a ketrecükbe, így hűthetik magukat még jobban. Ellenőrizzük naponta, hogy legyen friss, tiszta vizük!

Vannak olyan egyedek is, amelyek előszeretettel járnak pancsolni, és imádnak hűsölni a hideg vízben. Náluk megtehetjük azt is, hogy egy kisebb lavórt, vagy egy mini-kádat teleengedünk hideg vízzel és bátran hagyjuk, hadd lubickoljanak ott. Ezt elvégezhetjük akár a lakásban is, bár akkor számolnunk kell azzal, hogy igen nagy rumlit és koszt hagyhatnak maguk után. Ha pedig erre a célra inkább a kertet választjuk, akkor viszont fenn áll a veszélye annak, hogy egy óvatlan pillanatban szökésnek eredhetnek.

Ilyenkor, a nagy hőségben ügyelnünk kell arra is, mikor és mivel etetjük kis kedvencünket. A romlandó ételek ugyanis kerülendőek (például tojás, vagy sajt), mert ezek az élelmiszerek – ha nem eszi meg azonnal az állat – akkor pár óra alatt megbüdösödnek. Természetesen sokkal több zöldséggel, és minél több lédúsabb gyümölccsel etessük kisállatunkat, biztosak lehetünk benne; falni fogja ezeket a kincseket.

A nagy hőségriadó idején a ketreceket és terráriumokat is gyakrabban kell takarítanunk. Ilyenkor ugyanis egyfelől az állat többet ürít (mivel több vizet, és gyümölcsöt vesz magához), másfelől így könnyebben védekezhetünk a legyek, muslincák és egyéb fajtársaik támadási ellen. Ezek a rovarok előszeretettel tanyáznak a terráriumok belső falain, és élvezettel fogyasztják majd a meg nem evett táplálékokat.

A nyári meleg elviselése sem az embereknek, sem pedig az állatoknak nem könnyű. De léteznek olyan, jól bevált módszerek, amelyekkel kicsit könnyíthetünk mind a magunk mind pedig kis barátunk helyzetén, és megelőzhetjük például a hőgutának a kialakulását. Hűsöljünk mi is, és kisállatunk is!Forrás:kisallatok.repeta.huFotó: Eszter János(SVÁJC)