Hódmezővásárhely hagyományosan méltóképpen ünnepli meg az államalapítás ünnepét, amelyre nem csak a városban lakók, hanem a környékbeli településekről és még külföldről is érkeznek látogatók. A négynapos ünnepet már tavaly elkezdték szervezni, tudtuk meg vendégünktől, aki elmondta, hogy a szervezők több éves tapasztalattal rendelkeznek, tudják, hogy milyen műsorokat szeret és vár a vásárhelyi közönség.

A rendezvénysorozat augusztus 18-án 14 órakor veszi kezdetét, az ünnepélyes zászlófelvonásnál közreműködik az 5. Bocskai István Lövészdandár zenekara. Megnyitja kapuit a VI. Hódmezővásárhelyi Borfesztivál, amelynek keretében kiállítás nyílik az Alföldi Galériában Történeti borvidékeink borcímkéken címmel.
17 órakor a Ginkgo Sas Városi Hotel ünnepélyes megnyitójára kerül sor, ezt követően pedig a Kossuth téri nagyszínpadon este fél 8-tól dixiland zenekarok lépnek fel, az érdeklődők többek között meghallgathatják a Promenád Dixiland Band koncertjét is.
Igyekeztek a rendezvénysorozatot színesen összeállítani, hogy minden korosztály megtalálja a neki való kikapcsolódást. A gyermekeket kézműves foglalkozással, bábelőadással várják az Alföldi Galéria udvarán. Augusztus 20-án 15 órakor `Kisült-e a cipó?` címmel a kenyérkészítés rejtelmeibe avatják be a legkisebbeket.
Pénteken délután öt órától a Kossuth téri nagyszínpadon a Városi Fúvószenekar térzenéjét hallgathatják meg a kilátogatók, a zenére bemutatót tart a Hód-Kristály Rubin Mazsorett Csoport. Majd 19 órától Király Viktor lép fel, az est zárásaként 21 órától a vásárhelyi Sheket Zenekar és a Kankalin Néptáncegyüttes közös produkciója következik.

Augusztus 20-án, pénteken reggel 9 órakor ünnepi Szentmise lesz a Szent István Templomban, amelyet dr. Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi egyházmegye püspöke celebrál. Ezt 10 órakor a Szent István tiszteletére rendezett városi ünnepség követi a Szent István téren kenyérszenteléssel és áldással, ünnepi beszédet tart dr. Lázár János polgármester.
Az alpolgármester hozzátette, hogy Államalapító Szent István királyunk ünnepe a legjobb alkalom arra, hogy magyar zenei és tánc kultúránkat bemutassuk és ünnepeljük, ezért a fellépők között van a vásárhelyi gyökerekkel rendelkező Kankalin Néptáncegyüttes, a negyvenéves Kaláka együttes, valamint fellép Csík János népszerű prímás is barátaival.

Szombat este hét órától a Kossuth téri nagyszínpadon a Budapesti Operett Színház szólistái, zenekara és balettkara nyújt át egy musical- és operettcsokrot. A fellépők között lesz Oszvald Marika, Bordás Barbara, Lukács Anita, Szendy Szili, Vadász Zsolt, Vadász Dániel és Szabó P. Szilveszter.

A vásárhelyi vállalkozók jóvoltából idén nem marad el a tűzijáték sem, amit szombaton este fél tíztől csodálhatnak meg az ünneplők.

Szombaton a gyerekeket várják az Alföldi Galériában játszóházzal és lesz Bohócparádé. A Kossuth téren délelőtt vásári komédiások lépnek fel és lesz gólyalábas bemutató. Délután fellépnek a Budapesti Operett Színház művészei és a tavaly bemutatott Szép nyári nap musicalból a legismertebb dalokat adják elő. A fellépők között szerepel Náray Erika, Peller Anna, Kerényi Miklós Gábor, Szabó Dávid.

Az ünnepség sorozatot a Kossuth téri nagyszínpadon vásárhelyi zenekarok koncertje zárja. Zenél majd a tizenegy éves Végletek, a Chilisebre ésa Bethlen Jazz Band zenekar.

Láda Eszter