A Zsombói Polgárőr Egyesület egy kissé gyengélkedett az ezredforduló környékén, és egy ideig nem volt a községnek körzeti megbízottja sem. Ez az időszak indukálta a lakosság igényét is, hogy egy jól működő polgárőrsége legyen a községnek. Gyuris Zsolt, Zsombó polgármestere a Rádió 7 kisteleki Napraforgó műsorában elmondta: három éve sikerült új lendületet adni a szervezetnek azzal, hogy a képviselő-testületből többedmagával erősítették a szervezetet, és felkérték a korábbi körzeti megbízottat, vállalja el az elnöki teendőket.

Tündik Attila, mint nyugállományba vonult rendőr, jelentős tapasztalattal tudta kézbe venni az egyesület munkájának megszervezését. A műsorban elmondta: a 80-90 fő közötti tagságból egy közel 30 fő van, akire bármikor lehet számítani, munkájuk, elfoglaltságuk mellett rendszeresen szolgálatba lehet osztani őket, de összességében havonta egyszer szinte mindenki teljesít szolgálatot. A nagyobb rendezvények idején szinte mindenki hadrendbe állítható, és szívesen adnak biztonsági szolgálatot, irányítanak forgalmat.

Az elmúlt három évben sikerült az egyesület tagjainak ruházatát annyira fejleszteni, hogy az aktív tagok egyenruhával rendelkeznek, hiányosságként annyit jegyzett meg, hogy a legutóbbi bevetés, a belvízi védekezés során jó lett volna, ha lett volna esőköpenyük. Zseblámpák, egyéb apró eszközök tekintetében is sikerült jól felszerelni a csoportot. Két autójuk időnként felváltva hibásodott meg, és most hosszú idő után nemrég sikerült az eddigi egyesületet segítő támogatások gyűjtögetésével egymillió forint körüli áron egy ötéves Suzuki Ignist vásárolni, ami ugyan nem négykerék hajtású, de viszonylag magas építésű, így alkalmas a külterületek járására is.

Egy-két hónapon belül várják egy pályázatuk elbírálását, ami informatikai fejlesztést jelentene, mellyel lopott járműveket is tudnának ellenőrizni. A hírközlési rendszerük jónak mondható, mert a szolgálatban lévő polgárőrök önkormányzati flottában lévő telefonokat használnak, így egymás között ingyenesen tudnak beszélni fűzte hozzá Gyuris Zsolt.

A jövőt illetően Tündik Attila úgy nyilatkozott, örül, hogy szinte minden családnak van köze a polgárőrséghez, mert így gyors az információáramlás. Ha ez a létszám megmarad, az is jó, ha csökken az se baj, a szervezet jó működésének kulcsa egy harminc fő körüli aktív tagság.