A Magyarországon regisztrált autóknál gyakorlatilag nincs lehetőség a regisztrációs adóval való visszaélésre – mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokának helyettese. Az elmúlt években – főleg a szlovák rendszámot használóknál – már voltak ellenőrzések.

Ezekről azonban bebizonyosodott, hogy érdemben nem befolyásolják a regisztrációs adóból érkező bevételt. Az is bizonyossá vált, hogy legtöbbször a luxusautók esetében történtek visszaélések: 75 esetben összesen 155 millió forintos büntetést róttak ki a jogosulatlan rendszámhasználókra. Ez átlagban autónként 2 millió forintot jelent, ekkora regisztrációs adót pedig a nagy értékű járművek forgalomba helyezésekor szokás fizetni.

Szabó Zsolt szerint mostanában a próbarendszám használatával kapcsolatos visszaélésekre derült fény. Ha például valaki az Egyesült Államokban vesz egy autót és Hollandiában vámkezelteti, akkor eléri, hogy a kocsi bejöhet az Unióba. A magyarországi forgalomba helyezéshez azonban ki kell fizetni a regisztrációs adót is. Ezt próbálják úgy elkerülni, hogy próbarendszámot kérnek, például egy szervizben vagy autókereskedésben.

Az ellenőrzésekkor a rendőr megállapítja, jogosan viseli-e a kocsi a próbarendszámot. Ha nem, akkor a pénzügyőrséggel közösen elindítják az eljárást a forgalomba helyezési kötelezettség, illetve a regisztrációs adó megfizetésének elmulasztása miatt. Az ellenőrzések egyes régiókban már megkezdődtek, országos szinten ez a közeljövőben várható – mondta Szabó Zsolt.Forrás: index.hu