Júliusra és augusztusra tervezték ezeket a rendhagyó tárlatvezetéseket kettős céllal. Egyrészt, hogy magára az intézményre és a közgyűjteményre felhívják a figyelmet, főleg a vidékiek figyelmét. De a helyieknek is szólnak ezek az alkalmak, hiszen a megszokottól eltérő módon közelítik meg a történelmet tudtuk meg Elek András közönségkapcsolati munkatárstól. Egy-egy teremhez, témához kapcsolódnak, például két hete az ügynökvilág került górcső alá. A következő hetekben pedig lesz olyan tárlatvezetés, amikor vicces, ironikus történeteket osztanak meg a közönséggel. Majd dalban mondom el címmel mozgalmi dalok és a termekhez kapcsolódó slágerek hangzanak el egy másik alkalommal. Végül pedig egy különleges, képzőművészeti bemutatót is tartanak.

Vincze Gábor, mint mondta, kilépett az elemző történész szerepéből, hiszen mint szemtanú, az események átélője hitelesebb képet tud adni a 80-as évekről. A szikár, történelmi adatokat feldúsította személyes élményeivel. Azokban az időkben Szegeden volt történészhallgató. Hozzátette: az ember memóriája rövid, így természetes, hogy egy idő után csak a szépre emlékszik. Ő is úgy emlékszik a 70-es, 80-as évekre, hogy jó volt akkor fiatalnak lenni. De azt se felejtette el, hogy félni kellett attól, hogy éjszaka, ha beléjük köt egy rendőr, és nincs náluk személyi, akkor bevihetik őket. A történetnek sok oldal van, és ezt mind be kell mutatni.

A tárlatvezetésen korabeli választási plakátok mellett számos felvételt is végignézhettek az érdeklődők, amelyek beépültek Vincze Gábor beszédébe, mintegy alátámasztva mondandóját. Kampányműsorok, Kádár János és Grósz Károly beszédei követték egymást. De hangulatkeltésként Nagy Feró és a Beatrice is megszólalt, akiről a történész-muzeológus azt mondta, hogy a rendszer bomlasztója volt. Mikor Kaposváron volt építőtáborban 1979-ben, hallották, hogy fellép a Beatrice, akiknek addig csak a hírét hallották.

A tárlatvezetésen már az egyéves korosztály is képviseltette magát. Kislányával érkezett Pálinkó Erika, aki még nem járt az Emlékpontban. Most a rendhagyó vezetés után szeretnék az egész gyűjteményt megnézni. Örült annak, hogy történész vezetésével tekinthette meg ezt a termet, hiszen így érdekesebb volt, és többet megtudott a korszakról.