Az ételfertőzésekre nagyon oda kell figyelnünk a nyári időszakban. Fontos a nyers élelmiszerek megfelelő hőkezelése: sütés-főzés az előírt hőmérsékleten és a már elkészített ételek hűtőszekrényben való tárolása. Ha nem kielégítő az élelmiszerek nyers hús és tojás tárolása és előkészítése, akkor szalmonellózis vagy akár campylo-bakteriózis fertőzés is felléphet.

Szalmonella baktérium nyers szárnyas húsban és tojásban fordul elő, ezért fokozattan ügyeljünk ezen alapanyagokat tartalmazó ételek elkészítésénél, hogy csak megfelelően főzött, és sütött ételek kerüljenek az asztalra. A krémes és habos sütemények fogyasztása után a maradékot feltétlen hűtőszekrényben tároljuk, mert szobahőmérsékleten a kórokozók gyorsabban szaporodnak.

Szintén nyers baromfihúsban fordul elő a campylo-baktérium. A panírban kisütött csirkecombok átsütése elengedhetetlen, mivel ha nem sül át a hús, csontnál maradhatnak camphylo-baktériumok, amik az emberi szervezetbe kerülve fertőzést okozhatnak.

Élelmiszer-fertőzés tünetei: hányás, hasmenés, ami nagy folyadék veszteséghez vezet. A tünetek észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha beigazolódik a fertőzés, akkor elkerülhetetlen a fertőző osztályon való elkülönítés és a folyadékpótlása, amennyiben szükséges infúzióval. Ezért törekedjünk a szezonális fertőzések megelőzésére.

Láda Eszter