Az Európai Unió tavaly júniusban szavazta meg az egységes mobiltöltő bevezetését. Jövő év elejétől kezdve a mobiltelefonokat már csak egységes töltővel lehet majd tölteni az EU országaiban. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az eladott telefonokhoz mobiltöltőt már nem fognak adni a gyártók. Ezzel évi több ezer tonna e-hulladék keletkezése akadályozható meg, a töltők esetében ez ráadásul veszélyes hulladéknak minősül. A felhasználóknak is könnyebbséget hoz az új rendelkezés, hiszen egyetlen töltővel a háztartásban található összes mobil tölthető lesz, ha pedig épp nincs nálunk, mikor lemerül a telefon, nem kell a munkahelyen a megfelelő töltőre vadászni bárkitől kérhetünk egyet.

A megegyezés értelmében létrehoznak egy normát, ami szerint az új mobilkészülékeknek a standard micro-USB bemenetet kell használniuk a töltők kompatibilitása érdekében.

A Motorola, az Apple, az LG, a NEC, a Qualcomm, a RIM, a Samsung, a SonyEricsson, a Nokia, a Huawei és a Texas Instruments is azon gyártók között vannak, melyek elfogadták az új szabályozást, és jövőre töltő nélkül árusítják új készülékeiket. Az egységes töltő azon telefonok esetében használható, melyeken van mikro USB kimenet, a régebbi modellek, melyekről ez a csatlakozó hiányzik, a továbbiakban is csak a dedikált töltővel használhatók.

(Forrás: technet.hu)