A gombafertőzés veszélye miatt az esős időszakot követő kánikulában permetezni kellett volna, de a gépek nem tudtak rámenni a felázott talajra. A gomba által termelt mérget semlegesíteni kell, amikor a gabonát hozzáadják a takarmánykeverékhez, az adalékanyag pedig pénzbe kerül. `Nagy valószínűség szerint ez mind a liszt árában, és a lisztből készülő termékek árában, kezdve a kenyértől, illetve takarmány tekintetében a hús árában nagy valószínűséggel jelentkezni fog` nyilatkozta a hírTV-nek Kis Csilla, a Kurcamenti Szövetkezet vezetője.

Az egyik Csongrád megyei telepen kétezer sertést etetnek. Az élő sertés kilója 1,1-1,2 euró, a tenyésztőknek jól jön a gyenge forint. A telep tulajdonosa azt mondja, a felvásárlási ár nem követi automatikusan a takarmány árát. A 2007-es aszályos esztendőre emlékeztet, amikor drága volt a takarmánygabona, de a karaj nem drágult vele. `A sertéseknek az önköltségében a mindenkori takarmányár és ebbe beleértendő a szója is 70-75 százalékban viszi a prímet. És az, hogy az emelkedő gabonaárak vonzanak-e majd egy sertésár emelkedést, én ebben nem hiszek, volt már rá példa, amikor a gabonaár 3-4-szeresére ugrott, a sertés ára meg éppen csökkent` fogalmazott a Hír Televíziónak Hevesi István mindszenti vállalkozó.

Az egyik hazai üzletlánc számol ugyan áremelkedéssel, de nem jelentőssel. Fodor Attila úgy látja, hogy szeptember elejétől talán egy pár százalékos emelkedés, drágulás lehet annak következtében, hogy a takarmányok ára növekedni fog, hiszen a mennyiség és a minőség sem olyan, amelyet a gazdák elvártak. A CBA kommunikációs vezetője azonban nem gondolja, hogy ez a gazdák által hangoztatott 30-40 százalékos drágulást jelent majd.

A takarmánybúza mellett az étkezési búza minőségével is gond van, ami a lisztet és a pékárukat drágíthatja meg.
Forrás: Hír TV