A szakrendelésen a főorvosnő a leggyakrabban az időskori kopásos meszesedéses izületi elváltozásokkal és gyulladásos mozgásszervi, izületi bántalmakkal találkozik. De, mint mondta, izületi problémák kialakulhatnak anyagcsere megbetegedés következtében is.

Az elmúlt években sokkal több fiatalnak volt izületi problémája, mint korábban. Már 14-16 éves gyerekeknél diagnosztizáltak gerincsérvet, amit operálni kellett. A fiatalkori izületi bajok oka, hogy a gyerekek gyorsan és nagyra nőnek, ezzel párhuzamosan a csontjuk és az izomzatuk nem erősödik meg. A főorvosasszony szerint a fiatalok nagyon keveset mozognak.

A vásárhelyi Török Sándor Strandfürdő gyógyvize nátrium-hidrogénkarbonátos hévíz, melynek magas a só koncentrációja, tartalmaz nátriumot, kálciumot, magnéziumot és metakovasavat. Ez a vízösszetétel nagyon hatásos minden mozgásszervi betegség gyógyítására.

Dr. Szántó Katalin főorvos elmondta, hogy a reumatológia szakrendelésen van arra mód, hogy a betegeket beutalják a Török Sándor Strandfürdőbe. Ahol a következő szolgáltatásokat vehetik igénybe az izületi és mozgásszervi problémákkal küszködők: úszójegy, csoportos vagy egyéni gyógytorna, száraz masszázs, víz alatti vízsugár masszázs, azaz tangentor.

A betegek nagyon szeretnek a strandon `gyógyulni`. Akik igénybe vették már a fürdő szolgáltatásait, meg vannak elégedve. Sokan alig várják, hogy ismét fürdőkúrát vegyenek, ugyanis egy évben csak kétszer, 15 alkalmas kezelést lehet felíratni a reumatológus szakorvossal.

Láda Eszter