Az eseményt Almási István alpolgármester nyitotta meg a Széchenyi téren délelőtt 9 órakor. Az alpolgármester elmondta, hogy a rendezvény a hagyományokra, a jó emberi kapcsolatokra épül, példaként hozta fel a 200 éve megalapított városrész templomát, melyet közadakozásból építettek fel. A rendezvény szervezése kapcsán külön köszönetet mondott Zsarkóné Sánta Zsókának és Molnárné Kecskeméti Ritának áldozatos munkájukért.

A rendezvény főszervezője, Zsarkóné Sánta Zsóka az esemény kapcsán portálunknak elmondta, hogy az előkészítő munka során elsőként dr. Lázár János polgármestert kereste meg, aki készségesen elvállalta, hogy segíti a szervezőket az előkészületekben. Tájékoztatott továbbá, hogy a készülődés még májusban elkezdődött, szólt arról is, hogy rendezvény nem jöhetett volna létre a szponzorok támogatása nélkül, akiknek ezúton is köszönetet mond.

Zsarkóné Sánta Zsóka elmondta, hogy 2008-ban volt 200 éves Újváros, abban az évben egyhuzamban már tizedik alkalommal rendezték meg az Újvárosi Napokat, ám az esemény 2009-ben sajnos elmaradt a nehéz gazdasági körülmények miatt; így nagyon örül, hogy most ismét létrejöhetett. Továbbá tájékoztatta a Promenád.hu-t, hogy tapasztalataik alapján a rendezvényre körülbelül 1500-2000 fő szokott kilátogatni. A hatalmas létszám kapcsán, már Almási István alpolgármester is megemlítette, hogy az Újvárosi Nap lassan kinövi a Széchenyi tér által nyújtott kereteket, ezt mi sem bizonyítja jobban; mint az hogy a rendezvényre nem csak Újvárosról, illetve Hódmezővásárhely más részeiről érkeztek látogatók, voltak szegedi és jászárokszállási vendégek is.

A rendezvényre kilátogató számos ember közül megkérdeztünk néhányat, hogy mi vonzotta a legjobban az eseményen.

Császár Mónika elmondta, hogy elsősorban gyermekei szereplését megnézni jöttek ki, de természetesen utána is maradnak még, nagyon jól érzik magukat, és reméli, hogy az idő a nap hátralevő részében is ilyen szép marad.

Tóth Pál és neje a jó programok és a kikapcsolódás miatt látogattak ki a rendezvényre, A férfi külön kiemelte, hogy a magyar nótákat megszólaltató programokat kifejezetten szereti. (Ilyen műsorokban egyébiránt a jelenlegi rendezvény sem szűkölködik, hiszen 10 órakor a Búzavirág Népdalkör lépett fel, fél egytől jó ebédhez szólt a nóta, 17 és 18 óra között pedig mulatós program lesz a mai napon.)

Józsa Imre családjával kislányuk szereplését jött megnézni. A gyermek a Klauzál Gábor Általános Iskola műsora keretében lépett színpadra. A műsor után is maradt a család, és bíztak benne, hogy az előző évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is jók lesznek a programok.

Mendelkovics Lászlónéék a programok miatt, a hétvégi szórakozás kedvéért érkeztek a XI. Újvárosi napra.

Nagy Imréné a délelőtt folyamán harmadik osztályos unokája táncos fellépését várta leginkább, de a többi programra is nagyon kíváncsi.

Lázár Lajosné szintén gyermeke fellépését jött megnézni, de a többi gyerekprogramot is érdeklődéssel várta.

Daru Krisztián családjával Szegedről érkezett, őket a jó étkek, a gyerekvár, az ügyességi vetélkedők vonzották, és megnézték nővére kisfiának fellépését is.

Török Istvánék épp a bevásárlásból tartottak hazafelé, miközben útjuk a téren át vezetett, kérdésünkre elmondták, ők majd a délutáni programokra és zenés műsorokra jönnek el.

Forgó Róberték Hódmezővásárhelyen töltik nyaralásukat, és e közben lettek figyelmesek a rendezvényre. Arra a döntésre jutottak, hogy ez egy nagyszerű kikapcsolódási lehetőség az egész család számára, a gyerekek már kipróbálták az ugrálóvárat, a játszóházat, és a szülők is nagyon jól érezték magukat. A család valószínűleg az esemény legmesszebbről érkezett vendége, hiszen a 200 kilométerre lévő Jászárokszállásról érkeztek.

A délután az ügyességi vetélkedőkkel és a Citroen-felvonulással kezdődött, mindkét program nagyon népszerű volt az eseményre kilátogatók körében. A délután folyamán volt még nóta műsor, taekwando-, tánc-, fitness bemutató, komédia, és lesz még mulatós műsor, 18 órakor tombola sorsolás, majd az estét a 19 órakor kezdődő utcabál zárja.

Mohai Viktor