A kiválasztott kórházra kattintva a honlapon megtudhatjuk például, hogy mennyire fontosak ott a betegjogok, vannak- e légkondicionált kórtermek, használnak e betegazonosító karszalagot a kórházban, a műtétek során milyen biztonsági előírások vannak, benne van e például az eljárásrendben, hogy a műtét végén ellenőrizni kell nem maradt e valamilyen eszköz a betegben. A kórházak 26 százalékában egyébként ezt az ellenőrzést nem írja elő szabály, az intézmények egy ötödében pedig azt sem, hogy közvetlenül az operáció előtt még ellenőrizni kell a beteg személyazonosságát.

Az ősszel megszűnő Egészségbiztosítási Felügyelet főosztályvezetője, Kiss Norbert azt mondja, továbbra is nagy különbségek vannak az egyes kórházak között, de apró javulások mindenhol tapasztalhatóak, főképp a különösebb befektetést nem igénylő területeken, így például a betegjogi tájékoztatás egy kicsit jobb.

Néhány százalékkal több helyen vehetnek részt stressz kezelő tréningen a dolgozók, több rendelőben van automata betegirányító rendszer, és most már csaknem minden rendelőben bent maradhat a szülő, amíg a gyermekét vizsgálják. A felügyelet most először elemezte a műtétekkel kapcsolatos biztonsági előírásokat, például, hogy ellenőrzik-e az operáció végén, hogy nem maradt-e valamilyen eszköz a páciensben. Ez a kórházak 26 százalékában nincs megfelelően szabályozva, az intézmények ötödében azt sem rögzítik írásban, hogy közvetlenül az operáció előtt ellenőrizni kell a páciens személyazonosságát.

A felügyelet kérdéseire idén csaknem a kórházak 80 százaléka válaszolt, önkéntes alapon.forrás: mr1.hu