A közbiztonsági fórumok célja a Biztonságos Vásárhelyért Program keretében olyan bűnmegelőzési tanácsok átadása a lakosságnak, amely a városrészre jellemző bűncselekmények megelőzését szolgálhatja, illetve egy átfogó tájékoztatás a rendőrkapitányság munkájáról tájékoztatta portálunkat dr. Rádi Norbert alezredes, a vásárhelyi kapitányság vezetője.
A susáni városrészben főként a kerékpárlopás és a besurranásos lopás a jellemző bűncselekmény, valamint ezen a környéken is nagy gondot okoz az idős emberek hiszékenysége, akik könnyen engednek be idegeneket a lakásukba, és ezáltal bűncselekmény áldozatává válnak.
A fórumon dr. Havasi Katalin önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Beszédében tájékoztatta a lakosokat Hódmezővásárhely lezárult és folyamatban lévő pályázatairól, illetve a susáni városrészben történt fejlesztésekről és útépítésekről. Az önkormányzati képviselő a közbiztonságról elmondta: minden összehasonlítás kérdése. Ahhoz képest, hogy a Francia Riviérán lövöldöznek, Susánban biztonságban vannak, hiszen fegyveres bűntényektől nem kell tartani. Az önkormányzati képviselő hozzátette, sajnos azonban a termény- és kerékpárlopások majdnem mindennaposak. Ezt dr. Grezsa István önkormányzati képviselő is megerősítette, aki elárulta nem olyan régen az ő kerékpárját is eltulajdonították. Havasi Katalin kijelentette: fontosnak tartja, hogy ne csak a saját, hanem a szomszéd tulajdonára is figyeljenek oda az emberek, és ha valami szokatlant észlelnek azonnal értesítsék Forgó József, körzeti megbízottat.
A fórum dr. Rádi Norbert bemutatkozásával folytatódott, majd az alezredes adatok és diagramok segítségével ismertette a bűncselekmények alakulását, számát és jellegét. A vásárhelyi kapitányság vezetője elmondta, a kedvezőbb baleseti statisztika hátterében az aktív rendőri intézkedés áll. A beszámolót követően az alezredes kisfilmek levetítésével mutatta be a tolvajok módszereit, és figyelmeztette a lakosság megjelent tagjait, hogy idegeneknek ne nyissanak ajtót, valamint, hogy ne csak az utcai kaput zárják be, hanem lehetőleg minden bejáratot. Dr. Rádi Norbert felhívta a figyelmet az utcakapitányi hálózat felépítésére, elmondta: a városrészekben olyan személyeket keresnek, akik tartanák a kapcsolatot a környezetükben élőkkel, és míg egy bejelentés miatt nem szívesen keresik fel a lakosok a rendőrséget nem vállalva az ezzel járó adminisztrációt -, addig az utcakapitányt értesítve ő továbbadhatja az információkat. Ilyen információ lehet egy gyanús, idegen feltűnése a városrészben, egy arra cirkáló, ismeretlen kocsi, vagy épp házalók megjelenése.
A közbiztonság elhanyagolt állapotban van mondta a fórumon Nagy Sándor. Hozzátette: a környékben életveszélyes a közlekedés a száguldó személyautók miatt, sokan csak akkor tartják be a megfelelő sebességet, ha rendőrautót látnak. Sokak szerint fokozottabb rendőri jelenlétre lenne szükség.
Szabóné Őszi Enikő sem volt jó véleménnyel a közbiztonságról. A Dáni utcai lakos elmondta, főleg piaci napokon rossz a közlekedés és ilyenkor veszélyesebb a környék. A héten például arra lett figyelmes, hogy a szomszédjában lakó idős hölgy éppen idegeneket zavar ki az udvarból.
Kálmán József véleménye szerint a közbiztonság Susán városrészben tűrhető. Hozzátette: a körzeti megbízott munkájával száz százalékban elégedett. Olasz Mónika