A demonstrációt akkor hagyták abba, amikor kiengedték azt a társukat, akit a rendőrök robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsítottak.

Mint arról reggel elsőként hírt adtunk, rendőrök szállták meg az egyik békéscsabai tanyát, ugyanis ott bombariadóról kaptak tájékoztatást.

Lapunkat az egyik résztvevő, László Attila tájékoztatta a rendőrségi akcióról. Szemtanúnk elmondta: a Magyar Nemzeti Gárda országos sportnapra készült a magánterületen lévő tanyán, amikor rendőrök szállták meg a területet és bombariadóra hivatkozva kiürítették a tanya udvarát, s volt, akit bilincsbe verve vittek el.

Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy: a Békéscsabai Rendőrkapitányság ügyeletét ma reggel 3 perccel háromnegyed 7 előtt telefonon felhívta egy ismeretlen férfi. Közölte, hogy egy nagyréti, a Bandika fánál lévő tanyán robbanóanyag lehet.

A bejelentést követően járőrök érkeztek a helyszínre, akik látták, hogy egy rendezvény készül. Megkeresték a szervezőt, és közölték vele, hogy a bejelentés miatt szükség van a terület átvizsgálására. A szervező együttműködött, az egyenruhások felszólították az ott lévőket, hogy hagyják el a területet. Egy erősen ittas férfi nem tett eleget a felszólításnak, őt előállították.

Ezt követően mintegy száz gárdista demonstrált a megyei főkapitányság épülete előtt. Kiderült: a rendőrök robbanóanyag-gyanús eszközöket találtak, mégpedig két szárnyas aknát.

A helyszínen volt Schneider Tamás és Samu Tamás Gergő országgyűlési képviselő, valamint Kocziha Tünde, a Jobbik városi elnöke is. A jelenlévők szerint egyértelműen provokációs céllal helyezték el ismeretlenek a szárnyasaknákat a rendezvény közvetlen közelében, de azt sem tartják kizártnak a lapunknak nyilatkozó jobbikosok, hogy maga a gárda volt a célpont.

— A legközelebbi parlamenti ülésen Pintér Sándor belügyminisztert kérdezzük az ügyről, továbbá fokozott figyelemmel kísérjük az ügy folytatását. Hozzátette, még nem tisztázott, valóban robbanószerkezetet találtak-e a helyszínen. Addig azonban nem nyugszanak, míg ki nem derül, ki tette oda – nyilatkozta lapunknak Schneider Tamás. forrás: beol.hu