A Budapesti Értéktőzsdén erősen lehetett érezni annak a hatását, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttsége felfüggesztette a hitel-felülvizsgálati tárgyalásokat a múlt hét végén. Gyengült a forint is, aztán hét közben korrigált a piac.

Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője ennek ellenére azt mondja, a héten optimistább volt a nemzetközi befektetői hangulat, sőt elképzelhetőnek tartja azt is, hogy ezt folytatódni fog, ami pedig fontos szerepet játszhat abban, hogy tompítsa az IMF-tárgyalások megszakadásának a hatásait a hazai pénz- és tőkepiacokon. Az elemző szerint a forint gyengülése is ezért volt mérsékeltebb a héten, hétfőn pedig a kereskedés iránya attól függ, hogy miként reagálnak az európai befektetők a banki stresszteszteknek az eredményére. Weinhardt Attila szerint fontos teszt lesz a befektetői hangulat tekintetében az is, hogy csütörtökön államkötvény aukciókra kerül sor Magyarországon, és ez egy.

Kérdésünkre, hogy befolyásolja-e a piacot a bankadó bevezetése, illetve azok az egyelőre meg nem erősített, sőt cáfolt sajtóhírek , hogy az energia- és a telekommunikációs szektorra is különadót vetnének ki, a portfolio.hu elemzője azt mondta, a bankadót már beárazta a piac, itt nem várható már fejlemény, legalább is az idei, illetve a jövő évi teher tekintetében. Az energia-, illetve a távközlési cégekre vonatkozó adóteher a héten már éreztette a hatását a két tőzsdén jegyzett társaság esetében, és ugyanez várható a jövő héten is.

Weinhardt Attila szerint van rá esély, hogy a forint tovább gyengül még a következő hetekben, és nem tartja kizártnak a 300-as euró-árfolyamot sem. Ennek a szintnek a környékén egyébként a Magyar Nemzeti Bank már az elemző várakozása szerint intenzíven igyekszik majd védeni a forintot.forrás: mr1.hu