Ne hagyja magát! érdemes megfogadni a fogyasztóvédelmi szakemberek tanácsát. Az akciós termékek vásárlásakor ugyanis ugyanolyan jogok illetik meg a fogyasztókat, mint bármely más termék esetén. A szezonális kiárusításkor azért kínálják kedvezőbb áron a portékákat, hogy ne maradjon az üzlet raktárában a sok nyári holmi.

Miért esnének más elbírálás alá? Pusztán azért, mert különben a kereskedő nyakán maradna a termék?

Kivételt jelentenek ez alól azok a holmik, amelyeket éppen azért adnak olcsóbban, mert valamilyen hibával rendelkeznek. A hibát minden esetben pontosan jelezni kell a fogyasztónak, aki annak tudatában döntheti el, hogy megveszi vagy sem, hogy tudja: a hibás részre nem vonatkozik sem szavatosság, sem jótállás.

Bírságra számíthatnak azok a kereskedők, akik tudatos és talpraesett vásárlóikat feliratokkal, az árun elhelyezett címkékkel próbálják elbizonytalanítani, amelyek szerint `Akciós terméket nem cserélünk!`, vagy `Akciós termékre nem vonatkozik garancia`. Hiszen a szavatosságról jogszabály rendelkezik, amit a kereskedő nem bírálhat felül.

Sokakkal előfordult már, hogy hibás akciós terméket vittek vissza, az eladó pedig sajnálkozva széttárta kezeit: akciós termékre nem vonatkozik a jótállás, sajnos. A tudatos fogyasztó ilyen helyzetben nem riad meg, hanem jogainak ismeretében kiáll saját érdekei mellett.

Ez pedig feljogosítja őt arra, hogy kérje a hiba kijavítását, vagy ugyanolyan termékre való kicserélését. Ha erre nincs mód, vagy a kereskedő 15 napon belül ennek nem tesz eleget, akkor visszakérheti az áruért kifizetett pénzt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb üzletben jól láthatóan elkülönítik az akciós és a teljes árú termékeket. Ez nem puszta gesztus, hanem kötelesség is. Emellett az akciós árakat a kirakatokban és a termékeken is fel kell tüntetni. A vásárlóknak is érdemes odafigyelniük erre, nehogy a pénztárnál érjen valakit meglepetés.

Súlyos bírság jár azért, ha azzal próbálják pénzköltésre ösztönözni a vásárlókat, hogy soha nem alkalmazott árat húznak át a termék címkéjén, és az eredeti árat úgy tüntetik fel, mintha az akciós lenne. Nem egy esetben derült fény ilyen trükkre, amely a vásárlók megtévesztésének számít.forrás: baon.hu