A Klauzál téren gyülekező tarka menet, a Pavane történelmi táncegyüttes tagjai reneszánsz ruhákba öltözött nemesek és alattvalók, katonák, apródok, boszorkák, angyalok és hóhérok képében, dobszó kíséretében, zászlókat lengetve rendőri felvezetéssel érkeztek a Mátyás térre, ahol a fővárosi Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány élő városképe és sok kíváncsi látogató fogadta őket. Az egész napos program keretében megelevenedett Mátyás király és Beatrix egy napja udvari környezetükkel együtt. A királyi fősátor mellett megcsodálhattuk a korhű kellékekkel berendezett vezéri sátrat és az udvartartás lakhelyét, valamint a tábori konyhát, gyönyörködhettünk a mutatványosok produkciójában, izgulhattunk a páncélosok párviadalának kimeneteléért, élvezhettük az udvarhölgyek kecses táncát élőzene kíséretében a Tabulatúra régi zene együttes közreműködésével.
Kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhattak a színes programkavalkádba: kézműves foglalkozás keretében az algyői Bakos Műhely segítségével megtudhattuk, miként is nézett ki egykoron egy igazi kovácsműhely, a vállalkozó kedvűek páncélt domborítottak, elsajátíthatták a zsonglőrködés fortélyait, a legkisebbeket apródiskola, kard- és íjjáték, lovagi torna várta, a bátrabb hölgyeket pedig udvarhölgyképző tánciskola. Pleskonics András Plesi, középkori gúnyába öltözött konferanszié sajnos nem tudta betartani ígéretét. `Ha én valahol műsorvezető vagyok, ott nincsen eső` kezdte szinte ráolvasásszerűen. Az égiek nem hallgatták meg fohászát. Az eső többször is eleredt, sőt a Mátyás seregszemlét tart lovagjai fölött című összeállítás kezdete előtt a király kijelentette, nem hajlandó eláztatni a ruháját, így ehhez voltak kénytelenek alkalmazkodni szervezők, nézők egyaránt.
A reneszánsz családi nap keretében délután turulbemutatóra került sor. Hagyományos, 100 évesnél is idősebb szegedi eredetű nemzeti játékról van szó, amely a tenisz családjába tartozik, s mint ilyen, valóságos szegedi hungarikum. Az éhes vendégekről Veres János konyhája gondoskodott, a tavalyi ökörsütés viszont az idén elmaradt, már akkor sem volt rentábilis.
A vásári komédiák, harci bemutatók, reneszánsz mesék, udvari bálok és koncertek után este rendezték volna meg az erős emberek vetélkedőjét: Ki lesz Szeged Kinizsije?, de a csúszós fű miatt le kellett fújni a vetélkedőt. Záróakkordként kihirdették a történelmi lottó eredményét, tűzijáték helyett pedig a Flame Flowers tűzzsonglőr csapata zárta az estét.Forrás: Szegedma