Két-három perc egy mínusz 110 Celsius-fokos kamrában – ez a hidegterápia, ami hasznos lehet egyes ízületi- és bőrbetegségek kezelésében.

Az egyik hidegkamrában mínusz 60 Celsius-fok, a másikban mínusz 110 Celsius-fok van. A betegnek fürdőruhára kell vetkőznie, de a kiálló testrészeket védeni kell a fagyástól. A kamrában töltött két-három perc alatt a bőr hőmérséklet 5 fokra hűl le – magyarázta az InfoRádiónak Vass Ilona bőrgyógyász szakorvos.

A hidegterápiával ízületi betegségeket és a pikkelysömörhöz társuló reumás fájdalmakat is lehet kezelni – emelte ki Vass Ilona. A szakorvos szerint ezek a betegségek megnehezítik a páciens életét, és akár deformitásokhoz is vezethetnek.

A kezelés a bőrbetegségekre, például a pikkelysömörre és az ekcémára is jó hatású lehet – mondta a bőrgyógyász. Emellett a depresszió kezelésére is alkalmazható a hidegterápia, mert endorfin szabadul fel.

A módszer sokkhatást fejt ki a szervezetre, amely azt észleli, hogy védekeznie kell a hideg ellen. Ezt használják ki a fájdalmak csökkentésére és a regenerációra – fejtette ki Vass Ilona.

A bőrgyógyász szakorvos elmondta, hogy a terápiát a kezeletlen magas vérnyomásban, szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint daganatos betegek nem vehetik igénybe. (Forrás: inforadio.hu)