Egész nap felelőtlen szörfösök, fürdőzők, vitorlázók kerültek bajba a 60-80 km/h-s, de este 19 órakor már senki sem volt veszélyben a Balatonon – közölte szombaton Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivője.

A VMSZ a Balatoni Vízirendészettel együttműködve a délelőtti óráktól folyamatosan mentette a megerősödött szél miatt bajba került embereket és eszközöket. Délelőtt fél tíztől kezdve váltak folyamatossá a riasztások. Eltűnt, majd megkerült fürdőzők okoztak többször is riadalmat annak ellenére, hogy a tavon másodfokú viharjelzés van érvényben jelleg is.

A mentőhelikoptert is be kellett vetni

Több kis katamarán is felborult vagy eltört árboccal sodródott, ezekről a hajókról pedig nagyon könnyű vízbe esni. Így járt annak a katamaránnak a vezetője is, aki Révfülöpről indult el, majd a tó közepe felé felborult. Őt egy másik vitorlásról vették észre, de mivel szem elől tévesztették, rendőrségi helikoptert kellett bevetni a felkutatására. A férfin szerencsére volt mentőmellény, így sikerült kimenteni. Egy másik katamaránról vízbe esett férfi is előkerült az este folyamán.

Komoly gondokat okoztak a kezdő szörfösök is, egyiküket egy ábrahámhegyi vízimentő vette észre, amint a parttól 6-800 méterre próbált az erős szembeszélben a part felé úszni a deszkájával. Érte mentőhajó indult és így sikerült a partra jutnia. Több kisebb-nagyobb vitorlás is segítségre szorult a rajtuk levő utasokkal együtt.

A VMSZ felhívja a Balatonon nyaralók figyelmét, hogy vasárnapra a szombatinál is erősebb szelet jeleztek a meteorológusok. A vízimentők ezért arra kérik a fürdőzőket, hogy ne menjenek vízbe, ameddig tart a másodfokú viharjelzés, a szörfösöket és vitorlázókat pedig arra kérik, hogy csak a megfelelő eszközökkel és megfelelő tudással rendelkezők merészkedjenek a tóra.Forrás: origo.hu