A Budakalászi Omszki-tó egy részénél is tábla mutatja, hogy nem lehet fürdeni, a tiltás ellenére sokan mégis a vízbe mennek. Pedig néhány száz méterre kiépített helyen is lehetne fürödni. `A strandokkal az a probléma általában, hogy az árak túl magasak, viszont zsúfoltak is egyben, itt pedig szabadabban tudunk mozogni. Jobb, kényelmesebb és természetesen olcsóbb`- vélekedett ott jártunkkor az egyik látogató.
A bányatavakban azonban még a jól úszók is könnyen bajba kerülhetnek. Idén eddig 57-en fulladtak vízbe, csak az elmúlt héten 11 halálos áldozata volt a tavaknak. `Fontos az, hogy az emberek betartsák a megfelelő szabályokat és csak kijelölt helyeken fürdőzzenek`- magyarázta Makula György, az ORFK szóvivője. Aki illegális helyen fűrdőzik, akár 20 ezer Ft büntetést is fizethet, de sokan már azt sem élik meg.
A szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a legális strandokon is be kell tartani a szabályokat. Nem szabad például soha felhevült testtel a vízbe ugrani, ez ugyanis a leggyakoribb oka a vízbefulladásnak.
Forrás: atv.hu