Július elsejétől a közhasznú program keretében Orosházán hat romát foglalkoztatnak, a parlagfűirtást végzik városszerte. Az oroscafe.hu felkereste a csapatot, akika Kristály-tó környékén kaszáltak. Egyikük, Nagy József már korábban is dolgozott e program keretében. Családos ember, szüksége van a munkára.

– Sokat jelent, hiszen így három hónapig biztos jövedelemhez juthatunk, ezt a társaim nevében is mondhatom, akikkel együtt dolgozom. Sokan támadnak minket, hogy nem akarunk dolgozni. Ez nem igaz, dolgoznánk mi, csak legyen munka hangsúlyozta.

A közcélú program keretében is egyre több cigány jut munkalehetőséghez. Ők tereprendezési munkálatokat végeznek: füvet nyírnak, gazolnak stb.

– Jelenleg mintegy negyven közmunkás dolgozik a városban, a fele roma. Nagyon jól kijönnek a magyarokkal, eddig semmilyen konfliktus nem volt közöttük. Nálunk mindenki egyenlő, egy a lényeg: örülnek az emberek, hogy dolgozhatnak, hiszen sokuknak már jó ideje nem volt munkája, így jövedelme sem hangsúlyozta Simondán Gusztáv, az Orosházi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Néhány közcélú foglalkoztatottnak nemrégiben lejárt a szerződése, helyettük újabbak érkeztek, így a létszám változatlan maradt. Kedden a Pacsirta utca 8. szám alatt munkaértekezletet tartottak, majd a CKÖ ebédet szervezett a közmunkaprogramban résztvevőknek. (oroscafe.hu)