A rendezvényre ellátogatók bepillanthatnak a királyi udvar míves- és ünnepnapjaiba. Hódolatukat fejezhetik ki az uralkodónak és díszes kíséretének, csodálkozva megtekinthetik udvarhölgyek hímes viseletét, vitézek csillogó vértjeit, félelmetes fegyvereit. A szájtáti gyerekhad a várudvaron fakarddal megvívhat, hordón lovagolhat, s vitézek táborába bátran bekukkanthat. A lovagi játék izgalmai közben megfáradt vendégsereg fák árnyékán megpihenhet, ínycsiklandó falatok versenyén nagyokat nyelhet, fejedelmi étkekből kóstolót csengő aranyforintért olcsón megvehet.

Július 24-én, szombaton bemutatkozik a király serege, szórakoztatására összegyűlnek igricek, énekmondók, kardnyelők, erőművészek, udvari bolond, és még sokan mások. A látogatók kipróbálhatják a nádsíp-készítést, a dobfeszítést, a hordólovaglást és a keskeny pallón vívást is, valamint megtekinthetik a haditorna-bemutatót, és a Pavane táncosainak és zenészeinek előadását.

Apródok napját tartják július 25-én, vasárnap, mesemondással, harci fogásokkal és körtemuzsika varázslással. Egész nap tüzes talpalávalót muzsikál a Beste zenekar.Forrás: www.opusztaszer.hu