A magyarok jellemzően az újságokból, rádióból, tévéből, mások civil szervezetektől, vagy barátoktól csipegetik össze betegjogi ismereteiket. A felméréskor alig mondta valaki, hogy egészségügyi dolgozó okosította ki.
A `tudatlanság` hátrányos lehet, mint ahogy a betegséggel összefüggő kedvezményeket is kár elszalasztani. Egy Békés megyei lapot nemrég egy édesanya hívta fel, aki kiszámolta, az elmúlt két évben havi tizenkétezer forinttal kevesebből gazdálkodhatott, csak azért, mert nem ismerte a lehetőségeit.
— A kisfiam egyéves korától ekcémás. Aki ismeri ezt a bőrbetegséget, tudja, egy tízgrammos kenőcs három-négyezer forint. Hogy ehhez segítséget is kaphatnék, arra két év után, az asszisztensnő elszólásából jöttem rá. — Közgyógyra lesz? — kérdezte a recept kitöltésekor az orvost, mire az kurta nemmel felelt.
A rendelői közjáték után egy szülőtárssal való várótermi beszélgetés erősítette meg abban, érdemes utánajárni a lehetőségeinek. Kiderítette, a gyermek számára közgyógyellátás, neki emelt családi pótlék jár, továbbá a fia tízéves koráig otthon maradhat gyesen. Az emelt és a normál családi pótlék különbözetét két hónapra visszamenőleg megkapta, ám ez aligha kárpótolja azért, mennyi pénztől esett el a két év alatt. Nem érti, a szakorvos, akihez kisfiát kezdettől hordta, miért nem hívta fel a figyelmét erre…Forrás és további részletek: beol.hu