József, Tibor, Sándor. Három név a Nagyfán élő elítéltek listájáról. Három név, három élet, három halál. Ma mindhárman gyilkosok, akiknek múltjuk és korábbi életük egykor egészen más jövőt jósolt. Ám történt velük valami, amitől minden megváltozott – bennük és körülöttük. A Felelet az életnek produkció legújabb dokumentumfilmje, a Rácsok, virágok, emberek ennek a változásnak a hátterére világít rá.
Nagyfa a neve ellenére nem a `szabad ég alatt` található. Több száz embernek jelenti a levegőtlenséget, a szabadság hiányát, a büntetés-bűnhődés helyét, a rácsokkal körülvett bezártságot. A szegedi Csillagbörtönhöz tartozó fegyház és börtön krónikus utógondozójának három elítéltje 15-20 éve tölti itt mindennapjait. József, Tibor és Sándor a dokumentumfilmben a börtönben megfogalmazódott gondolatait osztja meg a nézőkkel, de beszélnek gyermekkorukról és arról az időszakról is, amikor emberek életét oltották ki.
A Nemzet Televíziójában futó Felelet az életnek című műsor 1997-ben a fogyatékos emberek bemutatását, problémáik megismertetését, létezésük társadalmi integrálását tűzte ki célul. Ám azok az emberi sorsok, amelyek a műsorban megjelentek nemcsak a sérült, hanem minden néző számára az életről tettek fel érthető-értelmezhető kérdéseket. A műsor alkotói a nézői igények, továbbá a szakmai visszajelzések és sikerek okán úgy érezték, hogy a fogyatékos ügy hangsúlyos jelenlétét megtartva a műsor koncepcionális értékeit ki kell terjeszteni az elfogadás általános témaköreire is. A Felelet az életnek filmjeiben olyan akár hétköznapi – szituációk bemutatására kerül sor, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek. A produkció a Duna Televízió legtöbb fesztiváldíjjal rendelkező műsora. Készítői Szekeres Csaba rendező és Gáspár Judit produkciós vezető, szerkesztő, műsorvezető külön-külön és a forgatócsoport közösen is számtalan elismerésben részesült.
forrás: Duna TV