Csütörtök reggel az ázsiai kereskedésben megint rekordot döntött az euróval szemben a svájci frank, a jegyzés ugyanis benézett a június 29-én beállított 1,3165-ös szint alá – írja a Dow Jones.

Csütörtökön magyar idő szerint reggel 6 órakor egy euró 1,3090 frankot ért, ami soha nem látott értéket jelentett.Ugyanekkor a frank forintárfolyama újra 218 forint fölé ment, ami szintén rekord magas jegyzésnek felel meg.

A svájci deviza az utóbbi hetekben kezdett komoly szárnyalásba, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy nem fog küzdeni a deviza erősödése ellen. Az idén a frank 10 százalékot ment fel az euróval szemben, ennek jelentős részét az utóbbi két hétben.

A Dow Jones elemzői szerint a piacokon egyre nagyobb az arra vonatkozó spekuláció, hogy a korábban is interveniáló svájci jegybank újra beavatkozik a piaci folyamatokba és véget vet a frank erősödésének. A visszafogottabb szakértők szerint az lesz a kérdés, hogy az erős frank nem okoz-e árcsökkenési nyomást a gazdaságban, a jegybank ugyanis csak akkor lép majd, ha vannak erre utaló jelek.

Szerdán délután erősödni tudott a forint, elsősorban a délutáni kormányszóvivői tájékoztatónak köszönhetően, amelyen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részleteket közölt a kormány gazdaságpolitikai terveiről. A szerdai napot az euró 284,50 forint környékén zárta, a frank pedig alig 215 forint felett.Forrás: vallalkozoi.negyed.hu