Az ügyvédnő elmondta, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság állami szerv, Európai Uniós támogatással működik. Központja Budapest, de minden megyében van kirendeltsége. A képviselethez bizalommal fordulhat minden olyan személy, akik védett tulajdonságuk (életkoruk, egészségi állapotuk, anyaságuk, bőrszínük, fogyatékosságuk, stb.) miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesültek, mint más személy.

A hatóság képviselője örül annak, hogy a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal, rendelkezésére bocsátja a földszint 26-os szobát, ahol fogadóóráját tartja a megadott időpontokban. Vásárhelyen már négyszer tartott ügyfélfogadást. Elmondta, hogy egyre többen keresik meg, és sok folyamatban lévő ügy van. Legtöbben munkahelyi problémákkal fordulnak hozzá. Dr. Kiss Éva szerint a munkahelyi hátrányos megkülönböztetésről az emberek félve beszélnek, mert tartanak az ügy kivizsgálása utáni retorziótól. Hozzátette, hogy sok esetben attól riadnak vissza a panaszosok, hogy a problémát le kell írni, és alá kell támasztani, azonban a szervezethez fordulva van rá lehetőség, hogy az ügyben megkérdezett tanúk neve titokban maradjon.

Hozzátette, hogy minden esetben igyekszik bátorítani a hozzá fordulókat. Az ügy lefolytatása nagyon egyszerű, minden esetben meghallgatja a problémát, kéri a pontos leírást, és elmondja, hogy milyen bizonyítékokat kell megszereznie az érintettnek. Az ügy teljes dokumentációját tovább küldi kivizsgálásra. A hátrányosan megkülönböztetett személy ezzel bepanaszolja az őt diszkriminálót, akinek bizonyítani kell, hogy a panaszossal nem bánt hátrányosan.

A műsorban egy vizsgálat alatt lévő ügyet említett az ügyvédnő, ahol egy óvodást nem fogadott az intézmény, arra hivatkozva, hogy a gyermek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy normál közösség tagja legyen. Az elutasításba a szülők nem nyugodtak bele, és felkeresték az Egyenlő Bánásmód Hatóságának Csongrád megyei képviselőjét, aki tájékoztatott, hogy most készülnek az orvosszakértői vizsgálatok, ezek után bízik az ügy sikeres lezárásában, és a gyermek a normál óvodába járhat.

Dr. Kiss Éva elmondta, hogy sokszor az emberek olyan ügyekkel keresik fel, ami nem minősül hátrányos helyzetű elbírálásnak, csak az érintett gondolja úgy, hogy diszkrimináció áldozata lett. Ilyen esetben is ad tanácsot, vagy a megfelelő szervhez irányítja az őt megkeresőt.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei képviselője az Esélyek Házában (Szeged, Eszperantó utca 1.) tart fogadóórát kedden 8-12 óra, szerdán 13-15 óra között valamint csütörtökönként valamely megyei településen várja a sértetteket, időpont egyeztetésre is van lehetőség a 06-30/275-2520 telefonszámon.

Láda Eszter