Lesz tűzijáték augusztus 20-án, de a korábbiaknál jóval szerényebb – jelentette be szerdán Nagy Anna kormányszóvivő. Arról is döntött a kormány, hogy december 31-éig meghosszabbítják a gáz- és távhőtámogatást, csaknem 11 milliárd forint értékben.

Érvek pro és kontra elhangzottak az elmúlt napokban a tűzijátékról – mondta Nagy Anna a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány végül úgy döntött, hogy megtartják, de jóval szerényebb lesz az eddigieknél és az ez évre tervezettnél is – tette hozzá. Azt még nem tudják, hogy az eredetileg tervezett 100 millió forintnál mennyivel lesz olcsóbb a tűzijáték. Különleges nemzeti ünnepet szervez a kormány, még inkább megmutathatja az ország, hogyan foghat össze az árvízkárosultakért – ígérték.

A július 1-jétől megszűnő gáz- és távhőtámogatást az év végéig meghosszabbítja a kormány, amelyre csaknem 11 milliárd forintot fordít. A döntés értelmében az öregségi nyugdíj minimumának két és félszereséig folyósítják a támogatást. A korábbi négy jövedelmi sávból az áprilisban megmaradt két első csoport kapja tovább a támogatást, vagyis a nekik adható segítség összege nem változik – mondta el a szóvivő. A döntés nem jelenti azt, hogy a támogatás az év végén megszűnik – hangsúlyozta Nagy Anna. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert felhatalmazta a kormány, hogy folytasson tárgyalást a szolgáltatókkal más árpolitika folytatására 2011-től.

Az árvízkárok értéke elérte a 160 milliárdot – közölte még a kormányszóvivő. Ezzel az ország már jogosult lett ezzel kapcsolatban uniós támogatás igénybevételére. Az állami szervek védekezési költségeire további 14 milliárdot fordítanak még, amelynek 60 százalékát a központi költségvetés állja. Az érintett megyék védekezési kiadásai 4,1 milliárdra rúgnak, erre 50 százalék előleget ad a kormány – mondta a szóvivő.
forrás: webradio.hu