A tizenegy ország részvételével zajló Ceramica Projektben a vásárhelyi önkormányzat uniós támogatással keresi a lehetőséget, hogy a kerámiához kapcsolódó valamennyi iparág sikereket érhessen el.

Varga Anikó, a vásárhelyi önkormányzat projektmenedzsere elmondta: 2008 végén nyerte meg a város a pályázati lehetőséget, hogy a hétezer éves tradíciót és a hozzá kapcsolódó kismesterségeket megtartsa a jövő kor számára, adoptálva azt a jelen kor piaci körülményeihez. A 11 partner között vannak portugál, olasz, román, szlovén, francia és spanyol önkormányzatok és fejlesztési ügynökségek. A most itt tartózkodó delegáció tagjai fazekasok, keramikusok, de van közöttük gyárigazgató is mind olyanok, akik az itt látottakat hasznosítani tudják.A vendégek a népi fazekasságal ismerkedtek szerdán Ambrus Sándor műhelyében, míg a csütörtöki program a vásárhelyi gyárak látogatása lesz.

Elena Tiberio, az olasz Abruzzo Régió Területi Fejlesztési Tanácsának uniós ügyekért felelős tagja nagyra értékelte a lehetőséget, hogy itt ismerhetik meg a vásárhelyi módszereket, a gyártástól az értékesítésig. Joana Gama, a portugáliai Alcobaca önkormányzatának projektmenedzsere számára nagy élményvolt, hogy saját szemével láthatta a korongozást Ambrus Sándor keramikus művész műhelyében, és elmondta, hogy a portugál delegáció tagjaként érkezett egyik gyártulajdonos itt döntötte el, hogy vesz egy korongot, hogy ezt a módszert is meg tudják mutatni a hozzájuk látogató fiataloknak.
Arnay