Fenner, az Ausztrál Nemzeti Egyetem híres mikrobiológus professzora, úgy véli, a Homo Sapiens Sapiens nem lesz képes túlélni a népességrobbanást és a `féktelen fogyasztás” és több más fajjal együtt ki fog pusztulni, talán még ebben a században. Fenner azt nyilatkozta az egyik lapnak, nem gyakran beszél erről az elképzeléséről, mert nem akar elkeseríteni senkit pesszimista jövőképével. Úgy véli, a jelenleg zajló folyamat irreverzibilis, a Föld károsítása már az ipari forradalom óta zajlik.

Fenner szerint a klímaváltozás még csak a kezdet, de ez okozhatja az emberiség végső pusztulását. `Úgy fogunk járni, mint a Húsvét-szigetek lakói” – mondta. `Egyre több embernek kell egyre kevesebb erőforrásból gazdálkodni, és egyre több háború tör majd ki az élelemért” – véli a tudós.

Míg a legtöbb tudós szintén pesszimista a jövőt illetően, azért ennyire súlyosnak kevesen látják a helyzetet. Fenner kollégája, a már vissazvonult Stephen Boyden professzor szerint van még remény arra, hogy forradalmi változtatásokkal, de megakadályozható a katasztrófa. `Amíg a reménynek egy szikrája is van, addig dolgozni kell a probléma megoldásán. Nekünk meg vannak a változtatáshoz a tudományos ismereteink, azonban politikai hatalomnak híján vagyunk”- mondta Boyden.

A most 95 éves Fenner, 22 könyv és 290 tudományos értekezés szerzője volt az, aki 1980-ban bejelentette, hogy a Földről teljesen sikerült kiirtani a himlőt. Fenner ezen felül jelentős szerepet vállalt az ausztrál nyúlpopuláció myxomatózis vírussal történő szabályozásában. Fenner professzor már régóta érdeklődik a környezetvédelem iránt, e mellett számos tudományos díj birtokosa. A második világháborúban Új-Guineában harcolt a malária ellen.

Forrás: PhysOrg/Technet.hu