Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP alkalmas jelöltet állított a köztársaságielnök-jelölés “versenyében”. Lázár a kormánypárti Fidesz-KDNP frakciószövetség ülése után kedden közösen tartott sajtótájékoztatót Balogh Andrással, az MSZP államfőjelöltjével és Lendvai Ildikóval, a szocialisták távozó pártelnökével.

Balogh András kiemelte: megtisztelőnek tartja, hogy meghívták a frakcióülésre, ahol kellemes beszélgetést folytattak. Megköszönte a meghívást és a konstruktív légkört. Lendvai Ildikó leszögezte: nem ellenséges táborba jöttek, hanem beszélgetni a magyar demokrácia jövőjéről, a köztársasági elnöki poszt funkciójáról és nagy örömmel tapasztalták, a “másképp gondolkozók” is alkalmasnak tartják jelöltjüket a posztra.

A kormánypárti képviselők a frakciószövetség ülésén meghallgatták Balogh Andrást, majd a szocialisták államfőjelöltje válaszolt a Fidesz-KDNP-sek kérdéseire. Mások mellett a fideszes Révész Máriusz demográfiai kérdésekről érdeklődött, párttársa, Cser-Palkovics András pedig az alkotmányozás folyamatáról.

Még ezt megelőzően Balogh András a nemzetpolitikáról szólva azt mondta: a magyar politika soha nem mondhat le arról, hogy felelősséget kell vállalni a határon túli magyarok iránt, de ez nem jelenthet gyámkodást. Kijelentette, a határok megváltoztathatatlanságának doktrínáját nem lehet kétségbe vonni.
Az MSZP államfőjelöltje a frakcióülésen azt is közölte, aláírná a kettős állampolgárságról szóló törvényt, hangsúlyozta azonban, hogy köztársasági elnökként felhívná a figyelmet a következményekre.
forrás: mr1.hu