Nem államosítani akar, hanem a közjót akarja érvényesíteni a kormányzat, amikor első számú szereplővé lépne előre a termőföldek elővásárlási piacán mondta a Krónikának a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára arról az előterjesztésről, amelyet az agrártárca vezetője és a közigazgatási miniszter jegyez. A még tárcaközi egyeztetésen lévő javaslatból az is kiderül, hogy a jövőben nem kapnának elővásárlási előnyöket a gazdasági társaságok tulajdonosai. Ángyán József azt nem tudta megmondani, hogy az állami földvásárlásra mennyi pénz áll rendelkezésre, de szerinte egy idő után önjáróvá válik a rendszer a befolyó földbérleti díjak miatt. A földet az állam továbbadná előnyben részesítve a családi gazdálkodókat.

Az állami elővásárlási jogot a Nemzeti Földalapkezelő gyakorolná. Ángyán József azt mondta: nem szeretnék veszélyeztetni a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását, amelyről Brüsszel magyar kérésre várhatóan 2011 januárjában dönt.

Az agrártárca volt államtitkára, Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő támogatja a kormányzat mostani elképzelését: `Nem igazán van tőke az ágazatban földet venni, ezért is nyomottak az árak. Tehát e mögé nyilván egy nagyon jó hitelkonstrukció is kell, amit persze egy ilyen jogszabállyal nem tudnak megoldani. De ha ezt sikerül megoldani, abszolút nincs ellenünkre, hogy a feljövő fiatal generáció ilyen típusú előnyt élvezzen`. Raskó György agrárközgazdász viszont amiatt aggódik, hogy szét lesz aprózva a földtulajdon.

Hamarosan a parlament elé kerül az a javaslat is, mely alapján a Nemzeti Földalap a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől visszakerül az agrártárcához.Forrás:mr1