A Móra Ferenc Múzeumban a pillangó valóságshowhoz és a rovarkiállításhoz kapcsolódóan `lárvavacsora és rovarlátványkonyha` is lesz szombat este, így a bátrabbak meg is kóstolhatják a rovarokat. Ebből kaptak ízelítőt a sajtó munkatársai a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.
Pici olajon megpirítva kurkumával fűszerezett zöld lombszöcske és tarlósáska volt a menü, melyet először kétkedő arccal kóstolt meg a 2009-es esztendő Dél-Alföld Szépe.
`Még sohasem kóstoltam ilyet, érdekes volt. Bevallom meglepett, hogy finom volt` mondta el a szöcskéből és sáskából álló csemege elfogyasztása után portálunknak Zámbó Anett. Mint megtudtuk, megkóstolt már sokféle ételkülönlegességet, de a magyar ételeket szereti a legjobban.
`Újításként összekötjük a múzeumok éjszakáját a II. Dél-Alföld Szépe választás elődöntőjével is. Ez úgy kapcsolódik intézményünkhöz, hogy a forduló nyertese lesz a Múzeum Arca` mondta el Zombori István múzeumigazgató, hogy miként is kapcsolódik egy szépségverseny a múzeumok éjszakájához.
Laczkó Péter szakács, gasztronómiai rendezvényszervező nem árulta el, hogy mi lesz a szombat esti menü, hiszen sok minden függ attól, hogy milyen alapanyaghoz jut hozzá. Tajvani ételek kóstolása biztosan lesz a rovarelőétel mellé, melyből ez alkalommal Kelsch Lóránt séf készített ízelítőt.
Laczkó Pétertől megtudtuk, hogy Tajvanon nem jellemző a rovarok fogyasztása, de magas protein- és fehérjetartalmuk miatt Délkelet-Ázsiában, főként Indonéziában, Thaiföldön és Malajziában kedvelt eledel. A legnépszerűbbek a szöcskék, tücskök, skorpiók és a pókok. `Az ízviláguk nem fog meg senkit igazán, de különböző fűszerekkel ízletes étel készíthető belőlük` tette hozzá. A szöcskét és sáskát csipszként fogyasztják, szitaszerű párolóedényben faszén parázs fölött készítik el, és különböző szószokba is szokták mártogatni. A szakács kimondottan fehérborokat ajánl egy ilyen különleges menühöz.
Laczkó Pétertől megtudtuk, hogy a lárvák bizonyos fajtáinak íze leginkább a velőhöz hasonlít, ezt általában rizstésztával tálalják, vagy ragus ételt készítenek belőle. Aki kedvet kap egy ilyen különleges menühöz, akár interneten is rendelhet alapanyagot. Aki pedig maga indulnak el alapanyagot gyűjteni annak jó hír, hogy a hazánkban honos rovarok nem mérgezőek, bátran lehet főzni belőlük.

A rovarlakoma azonban csak egy látványos és egyben ízletes programja lesz az idei múzeumok éjszakájának. Ahogy már beszámoltunk róla, koncertek, tűzugrás és exkluzív tárlatvezetések várják megyeszerte az érdeklődőket. Ezen az éjen nem csak a múzeumok tárják szélesre kapuikat, Szegeden például a Somogyi-könyvtár is programokkal csatlakozik a rendezvényhez.Forrás: szegedma.hu